GASTRO: Petkom riba – pohana srdela s ribanim sirom, najbolje, parmezanom!
Srdela se s razlogom smatra kraljicom riba, premda je imenuju i siromaškom bibom, barem je tako bilo u davna vremena. Ona je plava ribe i vrlo zdrava, bogata je nezasićenim aminokiselinama omega-3 i omega-6. Ukusnog je mesa, lako probavljiva, bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, vitaminima, posebice vitaminima A, D i E te mineralima. Vrlo je tražena jer je među najjeftinijim ribama koje se mogu nabaviti svježe. Lako je dobavljiva i pripremamo je na mali milijuna načina, reklo bi se “ko Nadalina jaja”. Za današnji posni ručak odabrali smo srdele s parmezanom.
Sastojci: |
|
---|---|
1 kg | srdela |
2 dl | maslinova ulja |
2 kom | limun |
6 česena | češnjaka |
2 žličice | mješavine začina |
2 žlice | krupne soli |
1 vezica | peršina |
sol, papar |
Način priprave:
Ribu očistite, a ako imate živaca možete ju i filetirati, no zbog fosfora srdelu je bolje jesti cijelu, zajedno s glavom. Pohanac za srdelu može bisti isti kao i za meso, dakle, brašno, umućena jaja s mlijekom i krušne mrvice, samo što u zadnjoj fazi dodate ribani sir. Pržiti u duboku ulju i poslužiti uz preljev od maslinova ulja, češnjaka i peršina. Ako dodate i pomfrit, te tartar umak, onda je to pravi fast food “fish and chips”.