GASTRO: Petkom riba – pohana srdela s ribanim sirom, najbolje, parmezanom!

2021-10-29-gastro-RIBA-pohane srdele

Srdela se s razlogom smatra kraljicom riba, premda je imenuju i siromaškom bibom, barem je tako bilo u davna vremena. Ona je plava ribe i vrlo zdrava, bogata je nezasićenim aminokiselinama omega-3 i omega-6. Ukusnog je mesa, lako probavljiva, bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, vitaminima, posebice vitaminima A, D i E te mineralima. Vrlo je tražena jer je među najjeftinijim ribama koje se mogu nabaviti svježe. Lako je dobavljiva i pripremamo je na mali milijuna načina, reklo bi se “ko Nadalina jaja”. Za današnji posni ručak odabrali smo srdele s parmezanom.

 

Sastojci:

1 kg srdela
2 dl maslinova ulja
2 kom limun
6 česena češnjaka
2 žličice mješavine začina
2 žlice krupne soli
1 vezica peršina
sol, papar

 

Način priprave:

Ribu očistite, a ako imate živaca možete ju i filetirati, no zbog fosfora srdelu je bolje jesti cijelu, zajedno s glavom. Pohanac za srdelu može bisti isti kao i za meso, dakle, brašno, umućena jaja s mlijekom i krušne mrvice, samo što u zadnjoj fazi dodate ribani sir. Pržiti u duboku ulju i poslužiti uz preljev od maslinova ulja, češnjaka i peršina. Ako dodate i pomfrit, te tartar umak, onda je to pravi fast food “fish and chips”.

Gastro
Hrvatska