GASTRO: Petak je dan za ribu. Pripremite rižoto s morskim plodovima i povrćem!
Gastronomska odrednica morskih plodova je sveobuhvatna. Prva je asocijacija, dakako, riba, druga rakovi, a treća školjke, no tu ulaze i ostali mekušci, zatim morske biljke, pa čak i jestivi tipovi algi. U engleskom jeziku morskim plodovima smatraju se svi organizmi koji žive uvodi, ubrojivo i slatkovodne ribe, školjke i rakove, što nimalo ne čudi jer Britanija je kao otok, upravo zahvaljujući pomorskoj orijentaciji postala globalnom velesilom. Hrvatska, zemlja bogata vodom, morem koje se prostire njenom cjelokupnom dužinom, ali i mnogobrojim rijekama, jezerima i potocima, ipak, čini razliku između namirnica morskog i riječkog podrijetla, tako da su slatkovodne riba jedna od sastavnica kontinentalne hrvatske kuhinje, dok u dalmatinskoj i istarskoj kuhinji dominiraju “pravi” morski plodovi.
Rižoto s morskim plodovima vuče svoje podrijetlo iz talijanske kuhinje, što i ne čudi jer Italija je oduvijek bila najveći proizvođač riže u Europi, a njihova riža je doista svjetska klasa. Talijanska riža je toliko dobra da ju prodaju i Kinezima, što je isto kao kad se Eskimima proda sladoled.
U svakodnevnoj pripravi rižota najčešće se rabi gotova, industriji pripremljena i smrznuta mješavina morskih plodova, tako da ćete rjetko biti u prilici raditi rižoto s pojedinačnim svježim sastojcima. No, kako biste osigurali sjajnu teksturu odaberite pravu rižu – talijanska sorta arborio je najbolja opcija za to.
Sastojci: |
|
---|---|
400 g | riže |
1 kom | mrkva |
300 g | školjkaša |
150 g | kozica (škampa) |
150 g | lignje |
1 kom | crveni luk |
3 česena | češnjaka |
1,5 | bijelog (suhog) vina |
1 žlica | mediteranskih začina |
1 dl | vrhnja za kuhanje |
1 vezica | peršina |
40 g | sira ribanca |
150 g | pelata (rajčica) |
1 dl | maslinova ulja |
sol, papar |
Način priprave:
Na mješavini maslinova i običnog ulja popržiti luk i lignje izrezane na komadiće. Dodati usitnjeni češnjak i repove svježih škampi. Dodati rižu (oko 15 dg po osobi), zaliti s malo bijela vina, dodati malo pelata i vegete. Tijekom kuhanja dodati školjke. Zalijevati ribljom juhom ili temeljcem od škampi. Pri kraju dodati sol, papar, origano, peršin i vrhnje za kuhanje.