GASTRO: Petak je dan za ribu – pečene pastrve sa začinskim biljem i mladim krumpirom
Meso pastrve smatra se delikatesom jer je vrlo tečno i lako probavljivo, a o nutritivnim vrednotama su napisane tisuće stranica. Ipak, kao svaka riba, najbolje su kuhane, no izvrsne su i pržene ili pečene. Pastrva je plemenita riba brzih potočnih voda ili hladnih jezera. Pripada obitelji Salmonidae koja se vrlo uspješno uzgaja, što i nije loše jer ih bez problema, i to ne samo petkom, možemo pronaći i na policama bolje opskrbljenih supermarketa.
Pečete li pastrve u tepsiji bez folije, pokrijte ih povrćem i podljevajte vinom, a ako pri istoj termičkoj pripremi koristite foliju, prelijte pastrvu ribljom juhom i vinom. Za prženje, pastrve samo prethodno uvaljajte u brašno i malo posolite.
Kao prilog je idealan je mladi krumpir s crvenim likom, na salatu ili samo kuhan ili pečen. Kulinarska predrasuda je da se mladi krumpir ne da kuhati. Kuhajte ga kratko i dovršite na masnoći s malo bijelog luka. Izvrsna kombinacija!
Sastojci: |
|
---|---|
4 kom | pastrve |
50 g | maslaca |
1 vezica | peršina |
1 glavica | crvenog luka |
1 žličica | vlasca |
2 žličice | ružmarina |
2 žličice | majčine dušice |
3 česena | češnjaka |
sol, papar |
Način priprave:
Pastrve natrljati paprom i solju. Izmiješati maslac, nasjeckani peršin, luk, češnjak, vlasac, mljeveni ružmarin i majčinu dušicu pa načiniti biljnu smjesu. Dio te smjese staviti unutar, a ostatak natrljati po svakoj ribi. Tako pripremljenu pastrvu peći 30-ak minuta, u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Odmah poslužiti sa salatom od krumpira.