GASTRO: Petak je dan za ribu – pečene paprike s mariniranim inćunima!
Inćun (lat. Engraulis encrasicolus) ili europski inćun je jedna od najvažnijih riba u prehrambenom lancu našeg mora. Kod nas se naziva još i brgljun ili brfun. Pripada obitelji Engraulidae ili inćuna.
Zelenkasto plave je boje odozdo, trbuh mu je svijetliji, bojom i izgledom je sličan srdeli, od koje je znatno vitkiji i nešto kraći, ima šiljastiju glavu i krupnije oči. Živi u jatima, na dubinama do 400 m, naraste do 16 cm duljine. Kako se lovi u jatina, standardna veličina mu je do 10 cm.
Hrani se planktonom, a sam je hrana svim značajnijim predatorima. Životni vijek mu je 3 godine. Lovi se mrežama plivaricama, kao i srdela. Vrlo je ukusna riba, priprema se na mnogo raznih načina, kod nas je cijenjen kao najbolja riba za soljenje. Zbog velikog sadržaja omega-3 masnih kiselina, kao i ostala plava riba, preporuča se za prehranu, naročito djeci.
Sastojci: |
|
---|---|
1 kg | paprike |
300 g | filetiranih inćuna |
1 žlica | soli |
1,5 dl | maslinova ulja |
1 glavica | češnjaka |
sol, papar |
Način priprave:
Ako je inćun svijež, potrebno ga je očistiti, što nije nimalo komplicirano. Palcem i kažiprstom stisnite lagano glavu inćuna pa ju povucite prema donjem dijelu ribe, a potom palcem istisnite iznutrice kojih je vrlo malo jer se hrani planktonom. Ribu svaku za sebe operite pod tekućom hladnom vodom pa pustite da se ocijedi. Ako želite odstraniti središnju kost, lagano palcem u donjem dijelu ribe uz kralježnicu podignete gornji filet, a potom kod zadnje peraje kažiprstom i palcem otrgnete kralježnicu i odvojite ju od drugog dijela fileta.
Ako su inćuni marinirani samo ih dodajte pečenim paprikama i začinite maslinovim uljem.