GASTRO: Petak je dan za ribu, a pastrva je zdrava i prava delikatesa. Iskušajte kombinaciju s krumpirom i lukom!
Prvo o njenim nutritivnim vrednotama. Nutricionisti tvrde da zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina, pastrve pripadaju vrlo poželjnim namirnicama u prehrani. Omega-3 masne kiseline višestruko su nezasićene masne kiseline koje djeluju na stanične membrane cijelog organizma, a to je i mjesto zbivanja svih biokemijskih reakcija, pa tako i u krvnim žilicama.
Povoljno djelovanje omega-3 masnih kiselina na organizam: Smanjuju razinu ukupnih masnoća u krvi i na taj način sprječavaju stvaranje masnih naslaga koje se talože u žilicama. Smanjuju razinu kolesterola u krvi, koji uzrokuje stvaranje masnih naslaga. Kao izrazito bioaktivne tvari, produžuju vrijeme grušanja krvi. Imaju pozitivan utjecaj na upalne promjene te pospješuju staničnu obranu tkiva i zarastanje rana. Imaju izrazito profilaktično djelovanje kod raznih degenerativnih bolesti i raka. Djeluju kao lijek za sprječavanje srčanih bolesti, osobito srčanog udara. Bitne su za razvoj moždanih struktura i očne mrežnice kod djece.
Sastojci: |
|
---|---|
2 kom | pastrve |
400 g | krumpira |
50 g | maslaca |
2 glavice | crvenog luka |
2 kom | limuna |
5 česena | češnjaka |
1 žličica | majčine dušice |
1 žlica | usitnjenog peršina |
3 kom | lovorov list |
3 žlice | maslinova ulja |
sol, papapr |
Način priprave:
Očišćene pastrve oprati i natrljati solju i paprom izvana i iznutra. U unutrašnjost svake ribe staviti malo usitnjenog češnjaka i majčine dušice. Također u svaku umetnuti manji lovorov list. Svaku ribu i nauljeni krumpir složiti u prikladnu posudu za pečenje. Krumpir sjeći na sitne komade ili prethodno blanširati. Za one manje iskusne – blanširanje je postupak kojim se omekšava povrće i priprema za daljnju, dulju termičku obradu. Grubo rečeno, tek napola skuha, a pečenje ga dovršava u pećnici. Ovako pripremljenu ribu peći u prethodno zagrijanoj pećnici, na jakoj vatri 20-ak minuta, a za vrijeme pečenja, povremeno ih prelijevati sokom koji ispuštaju. Pečene pastrve nakapati limunovim sokom i posipati nasjeckanim peršinovim listom, te dodati kolutiće luka.