GASTRO: Penna carbonara je savršena kombinacija magije i tijesta. Provjerite zašto!

2021-07-27-gastro-penna-carbonara

Penne je jedan od rijetkih oblika tjestenine s određenim datumom rođenja, Naime, 1865. godine Giovanni Battista Capurro, proizvođač tjestenine iz San Martina d’Albaro (Genova), dobio je patent za stroj za rezanje tjestenine po dijagonali. Riječ je o tijestu u obliku cijevi koje je dobilo naziv po olovci jer se kroz njegovu unutrašnjost mogla provući olovka. Njegov je izum izrezivao svježu tjesteninu u oblik olovke bez drobljenja, u veličini koja se kreće između 3 cm kod mezze penne (pola olovke) i 5 cm za običnu.

U Italiji se penne proizvode u dvije glavne varijante: penne lisce (glatka) i penne rigate (izbrazdana), a potonji imaju ispupčenja i češće su u uporabi jer zbog njihove konstrukcije bolje upijaju umake. A da je to doista važno pokazuje i izjava čuvenog režisera Frederica Fellinija koji je ustvrdio da život i nije nešto drugo nego “kombinacija magije i tijesta”. Dosta, iskušajte to sami u jednom od najboljih recepata talijanske kuhinje – penna carbonara. Posebnost ovakvog načina pripreme tjestenine je, između ostalog i to što u umak ne ide rajčica, inače nezaobilazan pratitelj tijesta u talijanskoj kuhinji.

 

Sastojci:

400 g penna rigate tjestenine
200 g pancete
150 g ribanog sira (parmezan)
2 žličice mješavine talijanskih zaačina
1 žličica origana
1,5 dl maslinova ulja
3 kom jaja
1 vezica peršina (skosanog)
1 žličica crnog mljevenog papara
sol, papar

 

Način priprave:

Skuhajte tjesteninu u velikoj posudi sa slanom kipućom vodom dok ne postane al dente. Ocijediti. Vratite tjesteninu u lonac.

Zagrijte veliku tavu koja se ne lijepi na srednje laganoj vatri. Kuhajte okrećući polovicu pancete 5 minuta ili dok ne postane zlatna i svježa. Prenesite pancetu na tanjur obložen papirnatim ručnikom da se ocijedi, a masnoća će ostati u tavi. Ponovite s preostalom pancetom. Grubo nasjeckati.Dodajte tjesteninu masnoći od pancete u tavi. Miješajte na laganoj vatri 1 minutu ili dok se ne obloži. Maknite s vatre. Ohladite 1 minutu. Umiješajte prethodno razmućena jaja i pancetu, parmezan, peršin, te malo ulja dok se sve ne sjedini. Začinite paprom.

Gastro
Hrvatska