GASTRO: Pečena paprika – najbolja paprika, osobito s bijelim lukom!
Hrvatska kulinarija puno duguje utjecajima i sa istoka i zapada. Mnoga jela hrvatske nacionalne kuhinje vuku svoje podrijetlo iz talijanske (venecijanske, mletačke), mađarske, austrijske i orijentalne (turske) kuhinje. No i mi smo svijetu ponešto dali, a riječ paprika je bila najuspješnija u tom transferu. Riječ “paprika” iz hrvatskog je jezika prešla u mnoge druge europske jezike kao posuđenica. Tako, prema nalazima Hrvatskog instituta za jezik i jezikoslovlje riječ “paprika” postoji u: njemačkom jeziku, francuskom, talijanskom, španjolskom, ruskom, portugalskom, grčkom, bjeloruskom, mađarskom, ukrajinskom, češkom, slovačkom, danskom, finskom, norveškom, švedskom, litvanskom, poljskom, nizozemskom, gruzijskom, irskom, velškom, islandskom, estonskom jeziku i dr.
Sastojci: |
|
---|---|
1 kg | paprika |
1,5 dl | maslinova ulja |
1 žlica | soli |
1 glavica | bijelog luka |
1 kom | limun (sok) |
sol, papar |
Način priprave:
Prvo oprati paprike, pa očistiti od peteljki, membrana i sjemenki, te i nasjeći popola. Paprike možete i peći u tavi, na malo jačoj vatri, ali obvezno s poklopcem, jer pri pečenju jako prskaju. Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva, a pecite u protvanju koji je obložen alu folijom.
Prije pečenja nakapajte s 2 žlice maslinova ulja, posolite i popaprite te promiješajte da se ravnomjerno začine. Paprike rasporedite u jednom sloju, s prerezanom stranom prema dolje. Pecite 25 minuta. Za to vrijeme oljuštite i nasitno nasjeckajte češnjak. Pomiješajte ostatak maslinova ulja, nasjeckani češnjak, peršin i limunov sok. Nakon dvadesetak minuta pečenja izvadite iz pećnice pa okrenite, vratite u pećnicu i pecite još dvadesetak minuta minuta. Pečene paprike prelijte pripremljenim umakom, te iskoristite i tekućinu koju su paprike pustile tijekom pečenja. Zapamtite, pečena paprika je najbolja paprika, a da bi bila i izvrsna u tome joj pomaže sol i bijeli luk!