GASTRO: Pašta fažol ili zelena tjestenina s grahom, težačko jelo koje pršti energijom!
Pašta fažol ili grah sa tjesteninom još je jedno u nizu jela siromaške kuhinje koje je pronašlo svoj put do planetarne gastronomije. Sastavljeno od dva temeljna sastojka prepunih ugljikohidrata to je pravo težačko jelo prepuno energije. Izvorno, u talijanskoj kuhinji preporuča se bijeli grah za to jelo, a u svojoj internacionalnoj inačici najčešće se upotrebljava tvz. smeđi ili šareni grah. No, u mnogobrojnim inačicama ovoga jela pojavljuju se različite grahorice, među kojima je kulinarski najzanimljivija leća. Eksperimentira se i sa vrstama tijesta. Tako smo umjesto klasične paste od bijelog tijesta isprobali zelenu pastu (sa špinatom) i opći je dojam da nije loša kombinacija.
Sastojci: |
|
---|---|
400 g | graha |
300 g | tjestenine |
100 h | pancete |
5 česena | češnjaka |
3 dl | povrtnog temeljca |
1 dl | maslinova ulja |
1 kom | crvenog luka |
220 g | pelata |
1 žlica | talijanskih začina |
sol, papar, lovor |
Način priprave:
Tjesteninu skuhati al dante. Istodobno na tavi popržiti crveni luk, papriku i pancetu te dodati pelate i dinstati na laganoj vatri. Dodati tjesteninu i grah i zgotoviti jelo. Prije posluživanja staviti, po želji, malo ribanog sira. Ako ste pobornik zapečenog graha, sve staviti u vatrostalnu posudu i zapeći u pećnici dvadesetak minuta.