GASTRO: Paprike roge su u zenitu. Iskoristite to i napravite savršenu salatu ili zimnicu!
Jeste li znali da je riječ “paprika” u mnogim jezicima svijeta, počevši od velikih kao ruski, njemački i francuski, pa do “malih” kao što je islandski i estonski, posuđenica hrvatskog podrijetla? Dobro je to znati za govornike jednog malog jezika koji toliko pate za posuđenicama iz drugih jezika. Ovom malom lingvističkom reminiscencijom započinjemo današnju pretragu zagrebačkih tržnica. U fokusu interesa – paprike, ovaj put popularne roge, koje još od kolovoza možemo naći na štandovima tržnica. Čak štoviše, prosuđujući prema ponudi i cijenama, izgleda da su upravo doživljavaju svoj zenit.
Sastojci : |
|
---|---|
2 kg | paprika roga |
1,5 dl | maslinova ulja |
0,5 dl | octa (aceto balsamico) |
1 glavica | češnjaka |
1 vezica | peršina |
sol, papar |
Način priprave:
Bez obzira na svoju vizualnu atraktivnost sirova roga nije osobito ukusna, no salata sačinjena od ove vrste paprika jedna je od najboljih. Osim kao vrlo dobar prilog mesu, salata od roga može poslužiti kao samostalno jelo, a u tradicionalnoj pripravi zimnica gotovo je neizostavna. Ukoliko se odlučite za veću količinu i pripremite ih za zamrzavanje, u dugim zimskim danima imati ćete “sirovinu” za salatu neusporedivu s bilo čime istoga naziva, no industrijskog podrijetla. Dakle, roge operite, posušite i u pećnici na 200C ispecite (bez ulja, začina, bez ikakvih dodataka). Vrijeme pečenja je od 45 min do sat vremena, ovisno o snazi pećnice, na srednjoj rešetki uz jedno okretanje na polovici pečenja. Upozorenje: Roge obvezno pecite u limenoj posudi (protvanj, pleh, škovada, tepsija…), jer pečnje je, ustvari, dehidracija, a paprike pečenjem gube puno vode. Nakon pečenja, pustite da se ohlade. Najbolje je to učiniti u loncu s poklopcem, jer će takvo hlađenje omogućiti lagano skidanje kore ili kožice, što je nužno prije konzumacije, isto kao i čiščenje od sjemenki iz unutrašnjosti. Još, jedan dobronamjeran savjet, pečene roge nikako se perite pod mlazom vode jer time gubite njihov dragocjeni sok. Očišćenje roge začinite uljem, octom, solju, prema želji i, obvezno, dodajte sitno isjeckani bijeli luk. To je onaj “final touch”, prava “točka na i”, rekli bi gastro znalci, za izvrstan okus salate od roga. Ukoliko ste se odlučili za veću količinu, očišćene roge, bez začina zamrznite. Koristite ih po potrebi, a začnjajte neposredno prije konzumacije.