GASTRO: Panirani tofu s brokulom – bezmesna egzotika vulkanskog otočja Jave!
Tofu je prehrambeni proizvod dobiven zgrušavanjem proteina u sojinom mlijeku. Tehnika proizvodnje tofua jednim je dijelom slična proizvodnji sira, zbog čega tofu često nazivaju i sojinim sirom. Premda je uobičajeno mišljenje kako je riječ o namirnici japanskog podrijetla, tofu vuče svoje korijenje s otoka Jave, najgušće naseljenog otoka na svijetu koji inače pripada Indoneziji. Otok Java je gotovo u cijelosti vulkanskog porijekla, i najveća je sastavnica pacifičkog vatrenog prstena koji se nalazi uz rub čitavog Tihog oceana.
Tofu, isto kao i ostale sojine prerađevine popularan je u veganskoj i vegetarijanskoj kuhinji, no rabi se i u ostalim kuhinjama svijeta kao odličan nadomjestak mesu.
Pohali smo tofu vodeći se logikom da ako već pohamo razne vrste mesa, pa i sir, zašto to ne bi probali i sa sojinim sirom. Rezultat je zanimljiv i dobro će biti ponoviti istu kombinaciju s nekim drugim vrstama povrća.
Sastojci : |
|
---|---|
300 g | tofua |
3 žlice | kukuruznog brašna |
1,5 dl | biljnog ulja za prženje |
1 žličica | vina od riže |
50 ml | sojina umaka |
1 žlica | cheyenne papra |
100 g | brokule |
1 kom | tikvica |
2 žlice | sezama |
1 kom | paprika |
sol, papar |
Način priprave:
Prije pečenja tofu marinirajte rižinim vinom i sojinim umakom. Zatim tofu izrežite na kockice i panirajte uvaljajte u kukuruzno brašno. Panirani tofu možete pržiti u običnom biljnom ulju, suncokretovu, no egzotičnije će biti ako upotrijebite kokosovo ili palmino ulje. Povrće za prilog skuhajte na pari ili kratko prodinstajte na malo ulja i vode.