GASTRO: Palačinke s povrćem

2020-12-08-gastro-palačinke s povrćem

Priprema palačinki, nabrzinu pečena tijesta koje može služiti za slatke ili slane namaze, ali i kao temelj za kompletno jelo vrlo je jednostavna kuhinjska vještina. Ipak, ona mnogima, osobito početnicima, zadaje glavobolje. Za dobre palačinke potrebno je odgovarajuće posuđe. Postoje i posebne tave, ali svaka teflonka će poslužiti svrsi i nije istina da se prva palačinka kod uvijek mora zaljepiti. Neka vatra ne bude prevelika i prije prve uvijek kapnite malo ulja. U smjesu stavite malo rakije (lozovača je najbolja), i prstohvat sode bikarbone. Nije loše dodati i otopljena maslaca, a glatko i oštro brašno u omjeru 3:1 je dobra kombinacija, a gazirana mineralna voda standard.

Sastojci:

palačinke
300 ml mlijeka
350 g brašna
10 g maslaca
2 jaja
sol
2 dcl mineralne vode
1 vrećica praška za pecivo
punjenje:
1 luk
2 tikvice srednje veličine
250 g kukuruza
2 krumpira
4 rajčice
2 rotkvice
ulje
1 žlica suhih začina
½ vezice peršina
1 dcl vrhnja za kuhanje

 

Način priprave:

Pomiješajte jaja, brašno, malo soli. Smjesu razrijedite mlijekom i na kraju dodajte omekšani maslac. Palačinke ispečete te pustite da se dobro ohlade. U veću tavu uliti ulje i prvo luk koji ste narezali na tanke trakice, te pržite dok ne dobije malo boje. Zatim dodajte kukuruz i rotkvice koje ste također narezali na tanke trakice. Krumpir očistite te njega narežete na trakice i dodate luku i kukuruzu. Malo zalijte vodom cca 0,5 dcl. Te pirjajte dok se krumpir ne omekša. Potom dodate tikvice, 1 žlicu suhih začina, malo peršina ili začina koje želite. Dodajte vrhnja za kuhanje ili mlijeka (po želji) te kuhajte otprilike 20 min. Pred kraj dodajte rajčicu narezanu na kockice, kuhate otprilike 5 min da ostane u komadima.Smjesu ostavite da se malo ohladi. Smjesu sa povrćem stavite na palačinku i zamotajte.

Ovako spravljene palačinke su još bolje uz tartar umak i zelenu salatu.

Gastro
Hrvatska