GASTRO: Otkrijte Mesoameriku i uživajte u slasnoj plovidbi lađicama od tikvica sa sirom!
Jeste li znali da tikvica dolazi iz Mesoamerike? Što je pak to? Kako je gastronomija uvijek i svojevrsno putovanje po svijetu, otkriti ćemo vam jedan pojam koji ste propustili na nastavi zemljopisa. Naime, pojam Mesoamerica izveden je iz grčke i znači “Srednja Amerika”. To se odnosi na zemljopisno i kulturno područje koje se proteže od Sjevernog Meksika prema Srednjoj Americi, uključujući područje koje se danas sastoji od zemalja Gvatemale, Belize, Hondurasa i El Salvadora. Mesoamerica obuhvaća i veliki dio današnjeg SAD-a, odnosno kontinenta Sjevene Amerike i većinu Srednje Amerike.Mnoge značajne drevne civilizacije razvile su se na ovom području, uključujući Maje, Asteke, Olmeke, Zapoteke, Teotihuacanos, Mayas i Aztecs. Te su civilizacije uzgajale tikvice stoljećima prije ostatka svijeta. Tikvicu koju danas najčešće jedemo, puna tri stoljeća nakon odlaska u Europu, kulinarski su počeli iskorištavati i organizirano uzgajati Talijani krajem 19. stoljeća, tako da je današnja tikvica, u stvari,zucchini. I još jedna stvar, ali o tome drugom zgodom – tikvica je voće, a ne povrće, iako u u pripremi, uglavnom, tretiramo kao povrtnu namirnicu.
Sastojci: |
|
---|---|
4 kom | tikvica |
250 g | pladog sira |
100 g | feta sir |
3 česena | češnjaka |
1 žlica | svježeg peršina |
1 kom | crvenog luka |
1 žlica | mediteranskih začina |
sol, papar |
Način priprave:
Tikvice operite, odstranite donji dio peteljke i žlicom izdubite unutrašnjost. Napravite podlogu (lađice) za nadjev. Na malo maslinova ulja popržite crveni luk i na kraju dodajte češnjak i unutrašnjost tikvica, samo malo reducirajte i dodajte suhe začine. Kad se smjesa ohladi dodajte joj mladi kravlji sir, razlomljen feta sir ili mozzarela sir. Promješajte i dodajte par maslina i kad ste dobili kompakltnu masu napunite lađice. Za konačan dojam par kapi maslinova ulja ide na gornji sloj nadjeva. Pecite na 180 stupnjava najviše desetak minuta.