GASTRO: Ostalo uskršnje šunke? Nema problema, napravite slane lisnate rolice. Uživati ćete!
Stara je navada da u Hrvata blagdanski stol je obilat, tako da su blagdanski dani često, nažalost, sinonim i za prejedanje, što nikako nije dobro, a jedna od svakodnevnih pratiteljica svih blagdanskih jela je prava noćna mora viška hrane koja nije konzumirana, a ostaci nam se danima “vuku” po kuhinji.
Kako danima još ne bismo “glodali” nepojedenu šunku s hrenom u svom sirovom obliku, bolje je čitavu situaciju prevenirati racionalnijom kupovinom namirnica prije blagdana. No, kako se na to teško može utjecati, a znamo kako kuhanu šunka može izdržati 3 do 5 dana u hladnjaku, iskoristivo te viškove i nakon blagdana, jer jesti se mora svaki dan, zar ne?
Vrijeme je ključna kategorija, tako da prvi dan još možemo raditi i bez termičke obrade, dok će šunka koja je odležala u hladnjaku dva, tri dana, ipak zahtijevati termičku obradu. Obično se rabi tehnika prženja šunke, s jajima ili solo, pa se poslužuje umjesto mesa, a korak dalje su dovitljivi složenci. Bitno je jedino da u novijim jelima od ostarjelih namirnica one ne dominiraju, već samo sudjeluju u potpuno novim gastro doživljajima.
Najgora opcija je baciti hranu, što ne samo da je grijeh, već i nevjerojatna glupost, jer uz malo mašte možete sami stvarati dovitljiva jela.
Sastojci: |
|
---|---|
500 g | lisnatog tijesta |
250 g | kuhane šunke |
250 g | sira gaude |
200 g | kuhanog graška (ili iz konzerve) |
2 kom | kuhane mrkve |
2 žlice | majoneze |
1 žličica | senfa |
3 kom | kiselih krastavaca |
1 dl | kiselog vrhnja |
sol, papar |
Način priprave:
Od lisnatog tijesta, pomoću modela, oblikovati i ispeći rolice prema svom uobičajenom postupku. Lisnatim tijestom omatamo cijev, tako da nakon pečenja dobijemo formu u kojoj je rupa za umetanje hladnog nadjeva.
Kuhanu šunku, sir, kuhanu mrkvu i kisele krastavce narezati na male kockice. Izmiješati majonezu, senf prema ukusu i kiselo vrhnje te začiniti solju i paprom. Dodati ostale nasjeckane sastojke pa izraditi u povezanu smjesu. Ukoliko je smjesa prerijetka, dodati malo jestivog škroba (Gusnel) za umake. Pripremljenim nadjevom puniti rolice od lisnatog tijesta pa poslužiti hladne.