GASTRO: Ostalo uskršnje šunke? Nema problema, napravite slane lisnate rolice. Uživati ćete!

2021-04-05-gastro-slane-lisnate-rolice

Stara je navada da u Hrvata blagdanski stol je obilat, tako da su blagdanski dani često, nažalost, sinonim i za prejedanje, što nikako nije dobro, a jedna od svakodnevnih pratiteljica svih blagdanskih jela je prava noćna mora viška hrane koja nije konzumirana, a ostaci nam se danima “vuku” po kuhinji.

Kako danima još ne bismo “glodali” nepojedenu šunku s hrenom u svom sirovom obliku, bolje je čitavu situaciju prevenirati racionalnijom kupovinom namirnica prije blagdana. No, kako se na to teško može utjecati, a znamo kako kuhanu šunka može izdržati 3 do 5 dana u hladnjaku, iskoristivo te viškove i nakon blagdana, jer jesti se mora svaki dan, zar ne?

Vrijeme je ključna kategorija, tako da prvi dan još možemo raditi i bez termičke obrade, dok će šunka koja je odležala u hladnjaku dva, tri dana, ipak zahtijevati termičku obradu. Obično se rabi tehnika prženja šunke, s jajima ili solo, pa se poslužuje umjesto mesa, a korak dalje su dovitljivi složenci. Bitno je jedino da u novijim jelima od ostarjelih namirnica one ne dominiraju, već samo sudjeluju u potpuno novim gastro doživljajima.

Najgora opcija je baciti hranu, što ne samo da je grijeh, već i nevjerojatna glupost, jer uz malo mašte možete sami stvarati dovitljiva jela.

Sastojci:

500 g lisnatog tijesta
250 g kuhane šunke
250 g sira gaude
200 g kuhanog graška (ili iz konzerve)
2 kom kuhane mrkve
2 žlice majoneze
1 žličica senfa
3 kom kiselih krastavaca
1 dl kiselog vrhnja
sol, papar

Način priprave:

Od lisnatog tijesta, pomoću modela, oblikovati i ispeći rolice prema svom uobičajenom postupku. Lisnatim tijestom omatamo cijev, tako da nakon pečenja dobijemo formu u kojoj je rupa za umetanje hladnog nadjeva.

Kuhanu šunku, sir, kuhanu mrkvu i kisele krastavce narezati na male kockice. Izmiješati majonezu, senf prema ukusu i kiselo vrhnje te začiniti solju i paprom. Dodati ostale nasjeckane sastojke pa izraditi u povezanu smjesu. Ukoliko je smjesa prerijetka, dodati malo jestivog škroba (Gusnel) za umake. Pripremljenim nadjevom puniti rolice od lisnatog tijesta pa poslužiti hladne.

Gastro
Hrvatska