GASTRO: Ostalo piceka od pečenja? Rižoto će mu dati priliku za novu gastro doživljaj!

2021-05-17-gastro-riža-piletina

Picek u pećnici nedjeljom stara je navada zagrebačke kuhinje. No, najčešće, zahvaljujući veličini same peradi, ali i količini krumpira koju smo priredili s njom, redovito se događa da ostane mesa. A kako je bacanje hrane, osobito mesa, ipak grijeh dovitljivi u kuhinji nastoje na razne načine doskočiti toj pošasti pa meso iskoriste u pašteti ili ne napravi neka od salata. I to je dobro, jer doista nije etički bacati hranu, no istina je također da piletina, ko za inat, ima loš običaj da nakon termičke obrade, kroz svega par sati poprimi pomalo neugodan miris. To ćete spriječiti na način da u prijanjajuću foliju, a zatim i alu foliju, umotate meso i s njime u hladnjak. Izdržati će do slijedećeg dana, važno je da nema zraka. Ostatke od pečenja, isto možete učiniti s sa svinjskom ili goveđom pečenkom, usitnite i napravite rižoto s što više povrća i vama omiljenih začina. Dakako, cijela operacija s piletinom u dva različita obroka mora biti obavljena unutar 24 sata, što jamči dobar gastro doživljaj. Sve ostalo je (pre)veliki rizik. Osobito zamrzavanje. To ne činiti nikad!

A što je ako je picek pojeden, pa nema ostataka mesa? Jednostavno, od pilećih rasjeka pripremite rižoto. Jednostavno i ekonomično!

Sastojci:

650 g piletine (batak, zabatak)
150 g crvenog luka
250 g rajčice
200 g paprike
0,5 l pilećeg temeljca
350 g riže
2 žlice mješavine začina
1 vezica peršina
sol, papar

Način priprave:

Na zagrijanom ulju popeći pileće meso, posipati solju, paprom i mješavinom začina, podliti s malo vode i pirjajte 15-ak minuta. Meso izvaditi iz posude i staviti na toplo mjesto. Na istoj masnoći popeći nasjeckani luk i kratko ga popirjati. Dodati rajčice narezane na kockice, a zatim i papriku narezanu na veće kocke pa zajedno pirjati 10-ak minuta. Posebno zakipiti vodu, dodati povrtnu kocku i kuhati 2 minute. Rižu rasporediti u vatrostalnu posudu, po riži posložiti pripremljenu piletinu, pirjano povrće i zaliti izmiješanim kuhanim temeljcem sa sokom od rajčica. Ovako pripremljenu rižu peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 30-ak minuta. Gotovo jelo posipati nasjeckanim peršinom i poslužiti uz zelenu salatu. Tijekom pirjanja povrću se mogu dodati narezane tikvice i nasjeckani češnjak. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 8 do 10 minuta.

 

Gastro
Hrvatska