GASTRO: Orahnjača, orehnjača ili gužvara od oraha – kolač nacionalnog gastro kanona

2021-01-07-gastro-oregnjača

Orahnjača (orehnjača) hrvatsko je tradicijsko slatko jelo, a svojataju je, isto kao i makovnjaču, većina kuhinja srednje i istočne Europe, tako smo njezino izvorno podrijetlo iz Azije, uglavnom davno zaboravili. Orehnjača je, dakle, prije svega, narodni kolač, a nacionalni štih u pojedinačnim gastro tradicijama ne dobiva dodavanjem ili miješanjem novih sastojaka, već prilagođavanjem samog imena. Tako je kroatizirana verzija ove delicije gužvara, pa smo tako dobili gužvaru od oraha, što je oduvijek bio narodnih naziv ovog kolača u Slavoniji. Pod tim je imenom uvršten i u nacionalni kurikulum edukacije hrvatskih kuhara, čime je postao dio izvornog hrvatskog gastro kanona, naša poputbine za uzbudljivu europsku i svjetsku gastro scenu.

Sastojci:

1/2 kg mekanog brašna
250 g oraha
7 g suhog kvasca
2 kom jaja
4 žlice šećera
1 pakiranje vanilin šećera
2 žlice ruma
1 kom limun
100 g sušenih grožđica
1 žličica kima
sol, cimet

 

Način priprave:

Tijesto za makovnjaču je dizano tijesto, isto kao i za kruh, tako da u osnovnim postupcima priprave ista je procedura. U vodi i mlijeku otopiti kvasac, šećer i začine pa dodati brašno i zamijesiti meko tijesto. U njega idu jaja, a njih nije dobro stavljati hladna, izravno iz hladnjaka, već je tijesto bolje kad su ona prethodno temperirana na socnu temperaturu. Bez obzira rabite li suhi kvasac ili svježi, onaj u kocki, pazite da mlijeko ne bude prevruće. Isto kao i kod dizanja tijesta bitno je kontrolirati temperaturu. Radijator kao pomagalo nije najbolje rješenje, najbolje je da se Nakon što se tijesto uvdostručilo, prepolovimo ga u dva dijela. Budući da je više kvasca, drugo dizanje, inače važno za običan kruh, ovdje preskočite. U međuvremenu pripremite nadjev. Standardno u njega ide vanilin šećer, limunova korica, a u nadjev se mogu staviti grožđice, cimet i rum za dodatnu aromu, ali malo narančina soka koji će kolaču dati poseban okus. Nakon toga, nadjev rasporediti na razvučeno tijesto i zarolati savijaču i staviti u posudu u kojoj ćete peći kolač. Rolanje je još lakše ako kao pomagalo rabite čistu kuhinjsku krpu. Peći oko 1 h na 180 °C, dakakoovosi o snazi pćnice. Kada je pečeno, premazati glazurom od prokuhane 1 žlice vode i 1 žlice šećera i kad se malo hladne posipati šećerom u prahu.

Gastro
Hrvatska