GASTRO: Ombelico di Venere ili Venerin pupak, naški gratinirani tortellini. Uzbudljivo i ukusno!
Od svih legendi i mitova o nastanku i oblikovanju tjestenine koju svi znamo kao torteline aka tortellini, po izvorniku, najbizarnija je, možda, ona koja kaže da je neki gostioničar promatrao neku djevojku imena Venera kroz ključaonicu, a od sve njene ljepote dospio je vidjeti tek njen pupak. Ima neke logike jer i u starim kulinarskim zapisima za ovaj se oblik tjestenine spominje naziv “ombelico di Venere”, što u izravnom prijevodu doista znači Venerin pupak. Usput,
Venera je jedna od glavnih rimskih božica. Božica je ljepote, ljubavi, plodnosti i spolnosti.
Gratinirani tortellini su jelo koje ćete brzo pripremiti, a kombinacija njegovih sastojaka jamči uzbudljiv gastro doživljaj!
Sastojci: |
|
---|---|
400 g | tortelina |
2 česena | češnjaka |
200 g | sira mozzarela |
2 žlice | mješavine mediteranskih začina |
0,5 dcl | maslinova ulja |
40 g | sira ribanca (parmezana) |
40 g | maslaca |
2 dcl | pasirane rajčice |
sol, papar |
Način priprave:
Torteline skuhati, prema uputama na pakiranju, u dosta slane i vrele vode u koju je dodan jedan prerezan režanj češnjaka i malo maslinovog ulja. Vatrostalnu posudu za pečenje premazati polovicom količine maslaca te u nju premjestiti tortelline. Prekriti ih mozzarellom narezanom na kockice, preliti umakom od rajčice i posipati svježe naribanim parmezanom. Preostali maslac posložiti preko rajčice i parmezana. Sve zajedno peći u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva, otprilike 15 minuta.