GASTRO: Okruglice od kruha ili zašto volimo kruh uvijek i sa svim i svačim?!

2021-06-27-gastro-okruglice-kruh

Značaj kruha u europskoj prehrani je nemjerljiv, osobito među Hrvatima, kojima se omiljena poštapalica, kad je o značaju kruha riječ, ona kako oni “jedu kruh i sa tjesteninom ili krumpirom”. Na stranu to što i takvim izjavama ima psihološko-genetske određenosti naroda koji je tijekom mukotrpnih vjekova nesklone mu povijesti, stvarno, bio gladan. Iz generacije u generaciju, još od stoljeća sedmog, kad dođoše i ostadoše u ovim prostorima, Hrvatima, barem onom većinskom dijelu pučanstva, kao posljedica ratova, prirodnih katastrofa i bolesti, redovito pristizala i masovna glad, naročito u pasivnim krajevima škrte zemlje. Manje od jednog stoljeća, možda tek sedamdesetak godina najšire narodne mase žive”život puna trbuha”. Danas, premda živimo u okružju industrijalizirane prehrane, mi smo kao narod, duboko u svojoj podsvijesti “gladni kruha”, o čemu ponajbolje svjedoči podatak da Hrvati jedu najviše kruha i peciva u EU, čak 62 kilograma po osobi godišnje! Zato napravite jelo čija je podloga kruh sam, tako da uz njega nećete poželjeti dodatnog kruha (i bespotrebnih kalorija).

Sastojci (normativ za 2 osobe):

600 g kruha
1 kom crveni luk
60 g maslaca
4,5 dl mlijeka
4 kom jaja
1 žličica muškatnog oraščića
1 žlica mediteranskih začina
1 vezica peršina
sol. papar

Način priprave:

Kruh narezati na kockice i kratko popeći na maslacu. Posebno popržiti nasjeckanu slaninu i luk, pa ih dodati kruhu. Jaja, mlijeko i mješavinu začina dobro razmutiti pa preliti preko kruha. Dodati, sol, papar, naribani muškatni oraščić i nasjeckani peršin te sve lagano izmiješati. Smjesu ostaviti da počiva 20 minuta. Zatim je ponovno promiješati i vlažnim rukama oblikovati okruglice. Kuhati ih u slanoj, kipućoj vodi oko 15 minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu posude. Poslužiti uz pikantne umake, gulaše ili paprikaše. Na opisani način smjesa se može oblikovati u valjak, zamotati u ubrus (ili aluminijsku foliju) posipan krušnim mrvicama i kuhati u slanoj, kipućoj vodi oko 25 minuta, nakon čega se reže na ploške. Ubrus u kojem se kuha smjesa od kruha treba biti vlažan kako bi se smjesa mogla bolje oblikovati i zavezati.

Gastro
Hrvatska