GASTRO: Nikad ne bacajte prezrele banane, napravite kruh od njih i dobiti ćete sjajan kolač!

2021-07-26-gastro-banana-kruh

Kruh od banane najčešće pravimo kad ne zamo što ćemo s prezrelim bananama, da se ne bace, no banane s orasima i smeđim šećerom, vanilijom stvaraju odličnu kombinaciju tako da je teško odgovoriti na pitanje je li riječ o receptu za kruh ili desert. Uvijek birajte prezrele banane jer su slađe jer se više škroba već pretvorilo u šećer, a i lagano se umiješaju u tijesto. Ovaj je recept tako jednostavan i može se izraditi ručno, bez miksera. Kruh od banane izvrstan je kao doručak ili popodnevni međuobrok, možete ga poslužiti uz čaj ili kavu za brzi doručak.

Usput, bez obzira što je banana prava energetska bomba, jedna veća kriška, oko 100 g ima približno 288 kalorija po porciji / kriški.

 

Sastojci:

250 g brašna (glatko, tip 400)
200 g smeđeg šećera
450 g banana
150 g mljevenih oraha
1 žličica soli
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žličice ruma
1/2 žličice sode bikarbone
1,2 dl jogurta
2 kom jaja
80 g maslaca

Način priprave:

Banane i ostale mokre sastojke miješajte ručno, žlicom usitnite banane i nije ne treba vam mikser za izradu kruha od banane. Suhe sastojke izmiješajte s mokrima i ulijte u posudu u kojoj će se peći, a da bi izbjegli ljepljenje za podlogu posudu za pečenje obložite papirom za pečenje i pecite 55-60 minuta u pećnici na 180 stupnjeva.

Gastro
Hrvatska