GASTRO: Na svijetu je više od 25 milijardi piceka. Jedan neka danas zamiriše češnjakom!
Što je bilo prvo, kokoš ili jaje? Odgovor na tu dvojbu nećete uspjeti dokučiti, no uz piceka iz pećnice i malu pomoć češnjaka, zasigurno ćete pripraviti iznimno ukusno jelo.
Usput, malo podataka o najčešćoj domaćoj životinji na svijetu. Udomaćena je ravno prije 8.000 godina ili preciznije 6.000 godina prije naše ere!
Jeste li znali da je na našoj planeti više piceka nego ljudi, i to višestruko! Procjenjuje se da ih je više od 25 milijardi! Dakako, pile je samim time i najrasprostranjenija ptica na svijetu.
Staro je pravilo da se od piceka ništa ne baca, a jedna koka može snijeti više od 300 jaja godišnje. Svjetska rekorderka je bila jedna koka koja je unutar 24 sata snijela čak 7 jaja. Tako da je svjetski rekord 371 jaje u godini. No, vratimo se u kuhinju…
Sastojci: |
|
---|---|
1 kg | piletine, rasijek |
40 g | sira ribanca (parmezana) |
2 dcl | kiselog vrhnja |
6 česena | češnjaka |
1 kom | pileće kocke za juhu |
1 žlica | mješavine začina |
sol, papar |
Način priprave:
Pile narezati na više dijelova pa posložiti u dobro namašćenu vatrostalnu posudu, tako da kožica bude okrenuta prema gore. Posoliti, popapriti, posipati protisnutim češnjakom i naribanim parmezanom. Pileću kocku namrviti u kiselo vrhnje pa tu smjesu preliti oko pileta u posudi. Peći 60-ak minuta, u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Tijekom pečenja, pile često zalijevati umakom od pečenja. Poslužiti s pečenim krumpirom ili kuhanom rižom i zelenom salatom.