GASTRO: Musaka od krumpira i patlidžana s povrćem i gljivama

musaka-2020-10-27

GASTRO: Jesenja musaka s povrćem i gljivama

Musaka od antike do danas

Mljeveno meso je prva asocijacija kad se spomene musaka za nedjeljni ručak. Formula je dobra jer svi složenci djeci liči na lazanje, a upravo su složena jela iz pećnice, jer imaju hrskavu koricu, način kako djeci „podvaliti” dosta povrća. No upravo način priprave omogućuje da napravite složeno jelo za blagdanski način samo od povrća, uz mali dodatak gljiva, koje mogu biti i sezonske, ako ih nema, dobri su i kupovni šampinjoni.

Prema gastro-teorijama musaka (grčki: moussakas; rumunjski: musaca; turski: musakka; arapski: musaqqaʿa) je tradicijsko jelo napravljeno od patlidžana koje se pretežito priprema na Balkanu i na Bliskom istoku.

Kako hrvatska kuhinja pripada mješavini zapadnih i istočnih utjecaja prihvatili smo musaku kao jelo koje nam dolazi iz Grčke, vjerojatno još od antike do danas.

Izvorna grčka musaka se sastoji iz slojeva patlidžana, mljevenog ovčjeg mesa i rajčice, prelivena s bijelim umakom i pečena u pećnici, a može i u peki ili zvonu, pod pepelom, samo ne u mirkovalnoj jer ona teško stvara toliko važnu koricu. Balkanska inačica musake, isto kao i hrvatska, srpska, bugarska i rumunjska inovirala ju je s krumpirom umjesto patlidžana i zalijevanjem umućenim jajima umjesto bijelog umaka. Bijeli umak je na bazi maslaca i brašna koji se razrijedi s mlijekom ili kiselim vrhnjem.

Ne ulazeći u raspravu koliko je to odstupanje od originalnog recepta dobro ili ne, predlažemo kompromis – koristite i krumpir i patližane, rezultati su odlični i u toj kombinaciji!

Sastojci za pripravu: 1 velika žlica maslinovog ulja, 1 crveni luk, 1 češanj češnjaka, 1 tikvica, 2 šnite celera, 10 dk šampinjona, 1 žlica sušenog mješovitog bilja, 1 kocka povrtne juhe, ½ ℓ vruće vode, 1 žlica kukuruznog brašna, 2 žlice hladne vode, 1 srednji patlidžan, 4 srednja krumpira, 4 trokuta krem sira, 25 dkg sira za ribanje, 1 jaje, prstohvat soli, svježe mljeveni crni papar

Kako pripremiti?

1. Pećnicu zagrijati na 180°C.

2. Ugrijati ulje u velikoj tavi te pirjati sitno nasjeckan luk, zdrobljeni češnjak, nasjeckanu tikvicu i celer 3-4 minute, dok ne omekšaju. Dodati šampinjone narezane na ploške, nasjeckane rajčice, mješavinu bilja i kocku za povrtnu juhu, koja se otopila u pola litre vruće vode. Pustiti da zakipi, zatim smanjiti vatru i pustiti da se krčka bez poklopaca deset minuta.

3. Dodati kukuruzno brašno koje se prethodno pomiješalo sa dvije žlice hladne vode, kuhati miješajući dok se ne zgusne. Uklonite s vatre i začinite.

4. Pola skuhane smjese izliti u veliku posudu za pečenje. Po njoj posložite patlidžane narezane na kolutiće. Zatim preostalu smjesu preliti preko patlidžana i posložiti na nju krumpir narezan na ploške (krumpir posložiti jedan na drugi, kao crijep na krovu).

5. Umiješati krem sir sa jajetom. Posoliti i popapriti. Smjesu sa sirom preliti preko krumpirom, zatim posipajte ribanim sirom.

6. Pecite u pećnici 45-50 min dok površina ne bude zlatnosmeđe boje.

Blago zapečena hrskava korica s izmiješanim okusima sira i povrća tajna je dobre musake

Gastro
Hrvatska