GASTRO: Mladi grah sa starim kobasicama – fenomenalna kombinacija mladosti i iskustva!
Ove godine, zbog opećepoznatih razloga nije bilo masovnih okupljanja i spremanja prvomajskog, oliti prvosvibanjskog graha, što je s gastronomskog aspekta, naravno, velika šteta. Jer, dobro je znano kako je grah se kuha u velikim količinama,ogromnim posudama, pa i vojničkim kazanima, redovito bolji od par litara graha kojeg, eventualno skuhamo doma u našim uvijek premalim loncima. Osim toga, posljednjih je godina, pod utjecajima sveprisutne globalizacije, roštilj izbiou prvi plan kao gastro pratitelj svih proljetnih okupljanja. Ali grah je,ipak, grah, jedno od ponajboljih varira tradicionalne hrvatske kuhinje, dakako u svojim nebrojenim regionalnim kulinarskim inačicama. Uz to, proljeće je, tako da je glupo ne iskoristiti ponudu mladog graha, kojeg ima u izobilju po prihvatljivim cijenama. Premda mlad, i njega je dobro barem jednom iskuhati i vodu baciti prije finalnog kuhanja s ostalim sastojcima. Nije nužno, ali za svaki slučaj. Grah je cjelovit obrok tek sa suhim mesom ili kobasicama, a ako su one domaće, dobra gastro doživljaj neće izostati. Kakav spoj! Povrtna mladost i mesno iskustvo! Kobasice kojesmo dimili ove zime ionako su pri kraju.
Sastojci: |
|
---|---|
500 g | mladog graha |
2 para | kobasica |
2 kom | mrkve |
2 kom | paprike |
2 kom | crvenog luka |
1 dl | maslinova ulja |
1 vezica | peršina |
4 česena | bijelog luka |
2 žličice | mljevene paprike (ljuta ili slatka) |
sol |
Način priprave:
Grah oprati, staviti ga u dosta hladne vode i kuhati zajedno s kranjskim kobasicama, mrkvom narezanom na kolutove, paprikom narezanom na rezance i nasjeckanim lukom, da potpuno omekša. U međuvremenu, na ulju pirjati oguljenu i narezanu rajčicu s nasjeckanim češnjakom pa kada tekućina ispari dodati je grahu. Začiniti prema ukusu te sve zajedno kuhati još 10-ak minuta. Gotovo jelo posipati nasjeckanim peršinovim listom i poslužiti uz zelenu salatu.