GASTRO MIX: Bolonjez ostaje isti, ali zamijenite tijesto s krumpirom ili palentom!
Bolonjez umak najčešća je varijanta pripreme tjestenine kod nas. Ako vam je pomalo dosadila, a ipak obožavate tu kombinaciju mesa, napravite malu inovaciju i umjesto klasičnog tijesta, poigrajte se s pireom ili kukuruznom krupicom ili palentom. Sve je ostalo isto. Nazovite ga bolonjez palenta i uživajte!
Sastojci : |
|
---|---|
1/2 kg | krumpira (palneta, opcija) |
1/2 kg | mljevenog mesa |
2 kom | crvenog luka |
1,5 dl | suhog bijelog vina |
6 česena | češnjaka |
1 kom | jaje |
40 g | ribanog sira (parmezan) |
600 g | pelati rajčica |
1 dl | maslinova ulja |
2 žlice | mješavine začina |
1 vezica | peršina |
1 vezica | svježeg bosiljka |
sol, papar |
Način priprave:
Usitniti 1 glavicu luka, 2 režnja češnjaka i malo peršinovog lista pa pomiješati s mljevenim mesom i jajetom. Od dobivene smjese, vlažnim rukama oblikovati male okruglice, poslagati ih na papir za pečenje i nakapati uljem. Peći na 250 stupnjeva, 15-ak minuta, odnosno dok se ne napravi korica, a okruglice uhvate lijepu boju. U međuvremenu pripremiti umak od rajčice. Na maslinovom ulju zažutiti 1 glavicu nasjeckanog luka, dodati 2 režnja usitnjenog češnjaka i peršin, pa narezane pelati ili svježe rajčice. Sve zajedno začiniti i kuhati 15-ak minuta uz povremeno miješanje. Podlijevati bijelim vinom. Potom dodati nekoliko listića bosiljka i ajvar. Umak kuhati dok se svi sastojci ne povežu, a prije samog kraja kuhanja dodati okruglice i sve zajedno prokuhati još 10-ak minuta.