GASTRO MIX: Bolonjez ostaje isti, ali zamijenite tijesto s krumpirom ili palentom!

2021-10-02-gastro-MIX-bolonjez-palenta

Bolonjez umak najčešća je varijanta pripreme tjestenine kod nas. Ako vam je pomalo dosadila, a ipak obožavate tu kombinaciju mesa, napravite malu inovaciju i umjesto klasičnog tijesta, poigrajte se s pireom ili kukuruznom krupicom ili palentom. Sve je ostalo isto. Nazovite ga bolonjez palenta i uživajte!

 

Sastojci :

1/2 kg krumpira (palneta, opcija)
1/2 kg mljevenog mesa
2 kom crvenog luka
1,5 dl suhog bijelog vina
6 česena češnjaka
1 kom jaje
40 g ribanog sira (parmezan)
600 g pelati rajčica
1 dl maslinova ulja
2 žlice mješavine začina
1 vezica peršina
1 vezica svježeg bosiljka
sol, papar

 

Način priprave:

Usitniti 1 glavicu luka, 2 režnja češnjaka i malo peršinovog lista pa pomiješati s mljevenim mesom i jajetom. Od dobivene smjese, vlažnim rukama oblikovati male okruglice, poslagati ih na papir za pečenje i nakapati uljem. Peći na 250 stupnjeva, 15-ak minuta, odnosno dok se ne napravi korica, a okruglice uhvate lijepu boju. U međuvremenu pripremiti umak od rajčice. Na maslinovom ulju zažutiti 1 glavicu nasjeckanog luka, dodati 2 režnja usitnjenog češnjaka i peršin, pa narezane pelati ili svježe rajčice. Sve zajedno začiniti i kuhati 15-ak minuta uz povremeno miješanje. Podlijevati bijelim vinom. Potom dodati nekoliko listića bosiljka i ajvar. Umak kuhati dok se svi sastojci ne povežu, a prije samog kraja kuhanja dodati okruglice i sve zajedno prokuhati još 10-ak minuta.

Gastro
Hrvatska