GASTRO: Mistika sunca u zapečenim palačinkama punjenim puretinom!
Povijest palačinke je ujedno i povijest kruha, odnosno žitarica od kojih se spravlja tijesto čije je oblikovanje svedeno na esencijalne namirnice – mljevene žitarice (brašno) i vodu. To je kombinacija koja se kuha, peče ili jednostavno suši na suncu, dok nadjevima definiramo njezino podrijetlo, lokalne običaje, kulinarsku baštinu i prehrambene navike ljudi. U mitskoj interpretaciji nije slučajno ni to što je palačinka okrugla oblika, čime, navodno, otkriva svoje sunčevo podrijetlo. I kruh je od svojih pradavnih vremena bio okrugao, a krug je i simbol savršenstva. Doista mistično, ali ne zaboravimo da u pozadini temeljnih jela iz cijeloga svijeta uvijek stoji poneka inačica palačinke, bila ona meksička tortilja, ruski blin ili kineski bao bing. Sve se svodi na začudnu smjesu vode i brašna.
Sastojci za palačinke: |
|
---|---|
350 g | brašna (pola popa – oštro i meko) |
3 dl | mlijeka |
10 g | maslaca |
2 kom | jaja |
1 žličica | soli |
2 dcl | mineralne vode |
prstohvat | sode bikarbone |
Sastojci za nadjev: |
|
---|---|
4 kom | kiseli krastavac |
600 g | purećeg (pilećeg) filea |
1 žličica | mješavine začina |
1/2 žličice | mljevenog muškatnog oraščića |
2 dl | kiselog vrhnja |
2 kom | kisele paprike |
sol papar |
Sastojci za preljev: |
|
---|---|
4 dl | kiselo vrhnje |
4 kom | jaja |
200 g | tvrdog sira (opcija) |
sol, papar |
Način priprave:
Pureće meso narezati na što manje kockice, posoliti, popapriti, posipati mješavinom začina, pa ispeći na maslacu. Ohladiti. Dodati kiselu papriku i krastavce narezane na kockice, naribati malo muškatnog oraščića te umiješati kiselo vrhnje. Nadjevom premazati svaku palačinku i smotati kao sarmicu. Poslagati u namašćenu vatrostalnu posudu i preliti posoljenom i popaprenom mješavinom kiselog vrhnja, jaja i krupno naribanog sira. Peći u pećnici dok ne dobije rumenu boju. Palačinke poslužiti tople uz zelenu salatu.