GASTRO: Mesne okruglice u crvenom – od Kine i drevnog Rima do vašeg tanjura!
Polpeta, mesna okruglica ili amerikaniziranoj verziji jednostavno mesna loptica (meatballs) je mljeveno meso smotano u malu kuglu, ponekad zajedno s ostalim sastojcima, poput krušnih mrvica, mljevenog luka, jaja, maslaca i začina. Mesne polpete, isto kao i veganske, koje su posljednjih godina iznimno popularne, termički se obrađuju prženjem, pečenjem, kuhanjem na pari ili pirjanjem u umaku. Postoje mnoge vrste polpeta koje koriste različite vrste mesa i začina. Pojam se ponekad proširuje na bezmesne verzije na bazi povrća ili ribe; potonji su obično poznati kao riblje kuglice. Podrijetlo u gastro povijesti nije potpuno jednoznačno određeno, tako neki kineski recept “Četiri polpete od radosti” izvode je iz shandong kuhinje, koja je nastala u izvornim stilovima kuhanja u još iz vremena dinastije Qin 221. godine prije naše ere. No, i u rimskoj Apiciusevoj drevnoj kuharici opisani su mnogi recepti različitih tipova mesnih okruglica. Također, i u perzijskim izvorima se spominje začinjena janjetinu smotanu u kuglice veličine naranče i glazirana žumanjkom i ponekad šafranom. Ta metoda obrade mesa, na europskim dvorovima, osobito u Francuskoj, postala je jako popularna u ranom srednjovjekovlju.
U Hrvatskoj kulinariji u dalmatinskoj regiji mesne okruglice se nazivaju polpete, a kontinentalnom dijelu faširani šnicli (faširanci) ili ćufte. Obično se rade s mljevenom govedinom ili mješavinom svinjetine i govedine i poslužuju se s pireom od krumpira ili riže, često s umakom na bazi rajčice.
Sastojci : |
---|
450 g | mljevenog mesa (miješano) |
250 g | pelati rajčice |
2 kom | crveni luk |
100 g | dimljene šunke |
1 kom | jaje |
1 žlica | ajvara |
1 kom | jaja |
1 dl | bijelog vina |
4 česena | češnjaka |
1 dl | maslinova ulja |
1 žlica | suhog bosiljka |
1 žlica | peršina |
sol, papar |
Način priprave:
Usitniti 1 glavicu luka, 2 režnja češnjaka i malo peršinovog lista pa pomiješati s mljevenim mesom i jajetom. Od dobivene smjese, vlažnim rukama oblikovati male okruglice, poslagati ih na papir za pečenje i nakapati uljem. Peći na 250 stupnjeva, 15-ak minuta, odnosno dok se ne napravi korica, a okruglice uhvate lijepu boju. U međuvremenu pripremiti umak od rajčice. Na maslinovom ulju zažutiti 1 glavicu nasjeckanog luka, dodati 2 režnja usitnjenog češnjaka i peršin, pa narezane pelati ili svježe rajčice. Sve zajedno začiniti i kuhati 15-ak minuta uz povremeno miješanje. Podlijevati bijelim vinom. Potom dodati nekoliko listića bosiljka i ajvar. Umak kuhati dok se svi sastojci ne povežu, a prije samog kraja kuhanja dodati okruglice i sve zajedno prokuhati još 10-ak minuta. Poslužiti s tjesteninom ili pire krumpirom.