GASTRO: Mesna štruca s bulgurom i mahunama, raskošno jelo za obilan obrok

2021-02-17-gastro-mesna-štruca-bulgur-mahune

Svejedno kako je nazivali – mesnom štrucom, faširanim kruhom, mesnom roladom ili pak Štefani pečenkom (da, i to postoji) – sve se svodi na mljeveno meso koje dobro začinimo promiješamo sa jajem i krušnim mrvicama, te oblikujemo kako nam odgovara. Može se raditi od goveđeg ili/i svinjskog mesa, a kao svako mljeveno bolje je da sami kontroliramo od koji se dijelovi mesa melju. Najbolje je, dakako, manje masno, ono od buta, a omjer jedna naprema tri (1/3 svinjetine, 2/3 govedine), daje u konačnoj izvedbi ponajbolji omjer masnoće i krtosti. Zbog efekta mesna štruca se najčešće radi s tvrdo kuhanim jajima, što djeluje efektno kod rezanja u šnite.

Dok je meso sirovo, vrlo ga je teško oblikovati u štrucu poput kruha, tako da je opcija uske pleh posude (kalupa), vrlo dobra opcija za dobiti fini konačni proizvod. Dakako, ne zaboraviti prije pečena nauljiti ili premazati maslacem kako biste štrucu mogli izvaditi cjelovitu van.

Kao prilog ide bilo kakvo kuhano povrće, uz neke ugljikohidrate. Mi smo se odlučili za bulgur, pradavnu žitaricu koja je ponovno u modi. Izvrsno ide s mahunama koje ste prethodno skuhali. Sljubljivanje je najbolje na maslacu na kojem ste ispržili crveni luk.

Sastojci:

1 kg mljevenog mesa
250 g krušnih mrvica
3 žlice nasjeckanog peršina
1 kom jaje
1 žlica mljevene crvene paprike
300 g bulgura
350 g mahuna
4 česena češnjaka
1 žlica mješavine začina
30 g maslaca
sol, papar

Način priprave:

Mljeveno meso pomiješati s krušnim mrvicama i jajetom. Posoliti, popapriti pa dodati usitnjeni češnjak i sitno nasjeckani peršinov list te dobro izmiješati da se svi sastojci lijepo sjedine. Potom smjesu, na pobrašnjenoj dasci, oblikovati u štrucu i staviti u namašćen lim. Preliti je zagrijanim uljem pa peći oko sat i pol na temperaturi od 175 stupnjeva, povremeno je polijevajući masnoćom. Prije kraja pečenja pojačati vatru kako bi štruca dobila lijepu boju. Pečeno rezati na ploške tek kad se malo prohladi.

Gastro
Hrvatska