GASTRO: Magija roštilja – kako na ražnjiću bljutavo povrće postaje superukusno?
Staro je pravilo da bez masnoća, ugljikohidrata i šećera nema ni ukusnog jela. Kod povrća je taj fenomen najizraženiji, jer bez obzira na način pripreme, svakom će ćušpajzu komad špeka ili pancete dati “notu više”, a inače bezukusno povrće biće ukusnije. Isto je i sa začinima, koji su, vjerojatno i izmišljeni kako bi to inače zdravo i poželjno povrće pod nepcem bilo ukusnije.
Istu taktiku upotrijebite i kod spravljanja ražnjića, koji su, dakako, najčešće isključivo mesni. Malo ih “prošarajte” veselim bojama povrća, poput paprike, patlidžana, a super je i obični crveni luk. Možete koristiti i gljive poput šampinjona, koji su vrlo podatni da preuzmu masnoću iz mesa i dim roštilja.
Sastojci: |
|
---|---|
1/2 kg | mesa (piletina, govedina ili svinjetina) |
1 kom | tikvica |
1 kom | paprika |
1 kom | crveni luk |
1 kom | patlidžan |
1 kom | mrkva |
150 g | slanine |
Način priprave:
Povrće režite na način da se lako nabada na ražnjić, a kriterij pečenosti neka, naravno, bude meso. Tijekom pečenja na rešetki roštilja ili na gril tavi, premazujte s začinjenim maslinovim uljem obogaćenim mediteranski travama. Naravno, umjesto kuhinjskog kista koristite grančicu ružmarina.