GASTRO: Krumpet – sve najbolje od uštipka, palačinke i tosta!

2021-12-08-gastro-MIX-krumplet

Krumpet je vrsta ravnog, malog okruglog kruha koji se diže kvascem. Premda imenom podsjeća na krumpir s njime nema nikakve veze. Otprilike su iste veličine kao engleski muffin, izrađuju se u kolutovima koji su široki cca četiri, pet centimetara i obično su visoki centimetar. Krumpe se obično peku na tavi i poslužuju prepečeni. Dobro pečeni krumpet ima smeđe dno i spužvasti vrh koji ima mnogo sitnih rupica. Krumpeti se tostiraju cijeli, dok se engleski muffini režu, a zatim tostiraju. Krumpe se nakon pečenja premažu maslacem ili vrhnjem i pekmezom. Krumpeti su regionalno poznati kao pikeleti, naziv koji se također primjenjuje na tanji kruh na žaru koji više nalikuje palačinkama.

Sastojci :

1/2 l mlijeka
50 g maslaca
7 g suhog kvasca
1/2 žlice soda bikarbone
7 g / 1 vrećica praška za pecivo
400 g brašna
sol, papar

 

Način priprave:

Lagano zagrijte mlijeko. U zdjeli otopite kvasac i šećer u toplom mlijeku i 100 ml mlake vode. Ostavite na toplom mjestu 15 minuta, ili dok ne postane pjenasto. U veću zdjelu prosijte brašno, sodu bikarbonu i 1 žličicu fine morske soli. U sredini napravite udubljenje i ulijte smjesu kvasca.

Pjenjačom miješajte od sredine prema van do konzistencije kreme – to će potrajati nekoliko minuta. Dodajte još malo vode, ako je potrebno. Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite 45 minuta ili dok se na površini ne stvore mali mjehurići.

Za maslac kremu ulijte u samostojeći mikser. Miksajte na jakoj temperaturi 5 do 10 minuta, ili dok se krema ne razdvoji na čvrstu i tekuću smjesu. Ocijedite kroz cjediljku, bacite tekućinu, a zatim temeljito isperite krute tvari hladnom vodom. Stavite u muslin i ocijedite višak tekućine. Promiješajte ½ žličice morske soli i zamotajte u masni papir.

Obrišite malo ulja oko velike tave ili tave i stavite na srednje jaku vatru, a male kalupe bez dna.

Kada se zagrije, u svaki kolut unesite 4 žlice tijesta. Kuhajte 5 minuta ili dok se na površini ne pojave mali mjehurići. Nakon što mjehurići popucaju ostavljajući male rupe, hvataljkama pažljivo skinite kolutiće i preokrenite kruške, a zatim pecite 1 minutu s druge strane. Ponovno namažite i ponovno zagrijte prstenove i tavu prije kuhanja sljedeće serije.

Krumpe poslužite tople, s malo maslaca. Ako ih pripremate unaprijed, samo lagano tostirajte s obje strane kada ih namjeravatae poslužiti.

Gastro
Hrvatska