GASTRO: Kolač s Petit Beurre keksima – superbrzo, bez pećnice, a tako ukusno i slasno!

2021-05-23-gastro-petit-kolač

Petit Beurre u doslovnom prijevodu mali maslac planetarno su poznati keksi koji su nastali u Nantsu, gradu u francuskoj pokrajini Bretanji, a tvorac suhog kolača od maslaca, koji je tada bio veliki hit je Jean-Romain Lefèvre, koji će u povijest ući kao kao vlasnik jedne od prvih francuskih tvornica keksa lako pamtljiva naziva LU, koja je i danas vrlo uspješna svjetski poznata prehrambena industrija.

Lefèvre je prvotno bio samo uvoznik keksa engleskog proizvođača Huntley & Palmers, no kao poduzetan čovjek brzo je zbrojio dva i dva i shvatio da industrijskom proizvodnjom keksa može zgrnuti ozbiljan novac. Jer, što je keks? Brašno šećer, maslac ili masnoća, ali i poslastica koja se osim svih blagodati industrijske proizvodnje, lagano pakira, distribuira i ima relativno dugačak rok uporabe.

Tajna njegova uspjeha je u kalupima koje je u početku uvozio uz Britanije i u marketingu, jer je dobro znao da jedan tako običan proizvod kao što je keks mora pratiti dobra priča. Petit Beurre je proizvod koji se konzumira svakodnevno, toko cijele godine i on mora postati navika. Zato ga ukoviruju 52 utora, što simbolizira broj tjedana u godini. Širina između utora je u kutevima, kojih je četiri, dakle to su četri godišnja doba, dok 24 rupice na keksu označavaju 24 sata. Dakle, sve je pokriveno, kesks po mjeri čovjeka i vremena! Zanimljivo je da su nebrojeni proizvođači ovoga keksa širom svijeta kopirali taj dizajn, pa i hrvatskih konditori, tako da je on i danas funkcionira.

Sastojci:

500 g Petit Beurre keksa
1/2 l mlijeka
1 vrećica čokoladnog pudinga
60 g šećera
1 dl crne kave
200 ml slatkog vrhnja
100 g mliječne čokolade

Način priprave:

Najbolje kod izrade ove slastice je da u postupku priprave nema pećnice. Sastojci su svi gotovi samo ih treba smućkati, posložiti i desert je tu. Prašak za puding razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte do vrenja zajedno sa šećerom. U vrelo mlijeko dodajte pripremljeni puding i kuhajte ga dok se ne zgusne. U vrući puding dodajte čokoladu pa miješajte dok se ne otopi. Kekse kratko umočite u mlijeko i posložite po dnu manjeg kalupa za pečenje. Preko keksa izlijte polovicu kreme pa opet posložite namočene kekse. Opcija je i da se umaču u dobro procjeđenu kavu, što im diže aromu, ali nije nužno. Izlijte ostatak kreme i posložite još jedan red namočenih keksa. Kada se krema ohladi premažite kolač tučenim slatkim vrhnjem i prešpicajte otopljenom lječnom čokoladom. Ona može biti crna ili bijela, ovi o efektu koji u konačnoj izvedbi želite postići. Kod priprave ovoga deserta važno je da malo odstoji, pa se preporuča da se spremite u hladnjak do posluživanja. Može i preko noći biti će još bolji!

Gastro
Hrvatska