GASTRO: Kelj nije samo za varivo. U zeleni ponedjeljak iskušajte ga s tjesteninom!

2021-03-29-gastro-rezanci-kelj

Premda kelj, potpuno neopravdano, uvijek povezujemo s varivom i dvojbenim mirisom iz kuhinje kad se on priprema, ne postoji nikakav razlog da tu namirnicu, koja nam je tijekom cijele godine dostupna, iskušamo u drugim kombinacijama. S omiljenom tjesteninom, primjerice. Mogu to biti farfalle (mašnice), popularne krpice, pa i makaroni ili školjkice. Špageti ili lazanje baš i ne, jer kod ovog jela je bolje birati manje površine kako bi se umak bolje rasporedio po jelu, a trakice kelja, sklupčane nakon pirjanja lagano omotavale oko tjestenine. Mi smo probali sa školjkicama, koje se obično rabe za juhu i funkcionira!

Sastojci:

250 g tjestenine
1 glavica kelja
1 glavica crvenog luka
50 g maslaca
1 dcl maslinova ulja
2 česena češnjaka
1 žlica mediteranskih začina
sol, papar

Način priprave:

Tjesteninu skuhati u slanoj vodi, ocijediti, ali dio vode ostaviti sa strane. Kelju odstraniti tvrde dijelove i narezati na što tanje rezance. Na ulju popržiti crveni luk i dodati kelj. Pirjati dok kelj ne omekša pa primiješati tjesteninu s malo vode od kuhanja. Dodati maslac i mozzarellu narezanu na listiće. Dobro promiješati i po potrebi još posoliti i popapriti. Po potrebi, ili prema ukusu, dodati i sira ribanca (parmezana), što je samo opcija, jer u jelu već ima sira mozzarelle. To je za one koji konzumaciju svake tjestenine izjednačuju s nužnošću sira ribanca.

Gastro
Hrvatska