GASTRO: Kako napraviti obiteljski ručak od jedne konzerve tunjevine?
Lakonski odgovor na pitanje iz naslova ovoga članka bi bio: vrlo jednostavno, ako je konzerva od kile! Ipak, nije tako, za kompletan obrok četveročlane obitelji bit će vam sasvim dovoljna jedna konzerva tunjevine, ona srednje veličine koja ima neto masu od 250 grama tunjevine. Obrok će dobiti svoju puninu dodavanjem kuhanih jaja (puno proteina), krumpira (kalorično) i mahuna (vitamini i minerali), dok je funkcija tunjevine da samo konceptualno poveže te sastojke, dok će tehničko sljubljivanje omogućiti dodavanje senfa, maslinovog ulja, malo kvasine i par kapi limunova soka. Inače, ovako pripremljena salata od tunjevine naziva se i tunjevinom na francuski način, što znači da stiže iz gastronomski rafinirane kulinarije.
Sastojci: |
|
---|---|
250 g | tunjevine (konzervirana) |
250 g | krumpira |
150 g | zelenih mahuna |
150 | cherry rajčica |
10 kom | crnih maslina |
3 kom | jaja |
1 žlica | suhih mediteranskih začina |
1 dl | maslinova ulja |
1 žlica | senfa |
1 kom | limun |
0,5 dl | aceto balsamico |
sol, papar |
Način priprave:
Odvojeno skuhajte krumpir, jaja i mahune i ostavite da se ohladi. Ne usitnjavajte previše povrće, a tekuće sastojke kao senf, maslinovo ulje i ocat izmiješajte posebno i prelijte salatu. Prije posluživanja možete baciti par pečenih pinjola na salatu, ali nije uvjet.