GASTRO: Juha od megapopularne brokule
Po definiciji brokula je povrće iz porodice kupusnjača kojoj još pripadaju prokulica, kupus, koraba, cvjetača, kelj i druge. Smatra se izvornim oblikom karfiola, a uzgaja se zbog središnjeg i postranih zelenih cvjetnih izdanaka smještenih na razgranatoj i mekanoj stabljici. Zbog svojih iznimnih nutritivnih vrijednosti – energetska vrijednost svježe brokule je samo 34 kcal na 100 g, a sadrži obilje vitamina C, vitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija – ona je danas najpopularnije zeleno povrće na Zapadu. Na policama trgovačkih centara, ali i na placu najčešće nalazimo talijansko zelje ili kalabreze, koja je dobila ime istoimenoj talijanskoj regiji. Nekad joj je sezona bila u kasno proljeće, tijekom svibnja, dok je danas, zahvaljujući tehnologiji imamo tijekom cijele godine.
Sastojci |
|
---|---|
500 g | brokula |
vrhovi s cvijetom | |
1 | poriluk |
1 | luk (crveni) |
1 žličica | soli |
prstohvat | papra |
1 režanj | češnjaka |
1 žličica | suhog bosiljka |
100 ml | vrhnja za kuhanje |
700 ml | pilećeg temeljca |
Način priprave:
U loncu zagrijte maslinovo ulja pa na njemu pirjajte poriluk i obični luk. Kad omekša (malo posolite pa će brže ići), dodati češnjak i nastavite kratko pirjati dok češnjak ne zamiriše. Ubacite brokulu i pirjajte podljevajući temeljcem. Odnos između tekućeg i krutog dijela je da povrće ne bi smjelo viriti iz lonca. Dodati sol, smanjite vatru i krčkajte u polupokrivenoj posudi dok povrće potpuno ne omekša. Nakon kuhanja, cca. dvedesetak minuta, nemojte prehuhavati jer kuhanjem se gube nutricijske značajke povrća, završite sa začinjenjem papra.
Kad je kuhanje gotovo, na scenu stupa mikser. Juhu izmiksajte štapnim mikserom u glatku kremu.
Kod serviranja poigrate se s šarama koje možete napraviti preljevenjem s vrhnjem.