GASTRO: Janjetina s povrćem – najbolji način priprave mladog mesa. Neodoljiv miris!
Janjetina je meso janjeta starosti od jednog mjeseca do jedne godine. Neumitnom ekonomskom logikom pravu “baby” mladu janjetinu je vrlo teško nabaviti, možda od proizvođača izravno, ali i oni to nerado čine jer se to ne isplati. Zato najčešće uživano u osrednjim i težim janjcima, a ponekad umjesto janjetine zaluta ovčetina, što je na opasnoj granici skandala. Ipak, to je lako prepozna, jer je ovčije meso vrlo intenzivnog okusa i zahtijeva posebnu pripremu.
Sezona mlade janjetine počinje u siječnju i traje do početka ljeta, no zahvaljujući uvozu janjetina je, praktički, svevremenska namirnica koju u trgovinama i boljim mesnicama možemo pronaći tijekom cijele godine. Mala hrvatska je veliki uvoznik mesa, pa i janjetine. Onu svježu koju nalazimo u hladnjacima supermarketa najčešće uvozimo iz Rumunjske, Bugarske, Makedonije, Španjolske, koj zamrznuta stiže iz Australije i Novog Zelanda. Domaća je, naravno, najbolja, osobito paška i lička, ali kod nje osnovni je problem, što njena ponuda, bez obzira na cijenu, uvijek premašuje potražnju. U neka sretnija vremena čak 90 posto paške janjetine je završavalo u zagrebačkim restoranima.
Kad je o pripremi janjetine riječ dva su osnovna načina – pečenjem ili na lešo, kuhanjem. Mi smo se opredijelili za potonu inačicu, jer se savršeno sljubljuje povrćem, osobito kupusom, a u ove zimske dane daje i lijepu krepku juhu kao nusprodukt kuhanja.
Sastojci:
1,5 kg | janjećeg mesa |
1 glavica | crvenog luka |
100 g | mrkve |
1/4 korjena | manjeg celera |
1/2 kg | krumpira |
2 česena | češnjaka |
1 kom | rajčica |
800 g | bijelog kupusa |
1 žlica | mješavine začina |
1,5 dl | suhog bijelog vina |
1 žličica | klinčića |
1 grančica | ružmarina |
1 vezica | peršina |
sol, papar |
Način priprave:
Janjetinu staviti u toplu vodu, dodati popečenu nasjeckanu glavicu luka, malo soli i Vegetu pa staviti kuhati. Nakon što voda zakipi, kuhati na laganoj vatri. Kad je janjetina napola kuhana, dodati češnjak u režnjevima, cijelu rajčicu, kupus narezan na četvrtine, krumpir narezan na deblje ploške, cijele mrkve, peršinov list i celerov korijen. Kuhanu janjetinu i povrće pažljivo izvaditi iz juhe, a juhu procijediti. Odstraniti kosti, meso narezati na komade. Kupus narezati na ploške, a mrkvu, peršin i celer na štapiće. Kuhanu janjetinu i povrće posložiti u toplu posudu i sve preliti s malo juhe. Po potrebi još posoliti, posipati nasjeckanim peršinom i poslužiti. Ostatak janjeće juhe pripremiti s kuhanom rižom. Kad se povrće dodaje na pola kuhanja, može se dodati i 50 ml bijelog vina ili 2 žlice vinskog octa kako se povrće ne bi raskuhalo.