GASTRO: Janjetina na dva načina – kao ispod peke ili proljetna varijanta. Obje su su fantastične!
Janjeće meso je simbol proljeća, a u Hrvatskoj, isto kao u Zapadnoj Europi i na Mediteranu, često se priprema za svečanosti i posebne prilike. Za uskršnji objed je tradicionalna u Hrvatskoj, zato je nemojte ni ove godine propustiti.
Proljetna janjetina: |
|
---|---|
2,5 kg | janjetine od buta |
100 g | pancete |
4 česena | češnjaka |
2 žlice | mješavine mediteranskih začina |
1,5 dl | maslinova ulja |
200 g | mrkve |
300 g | graška |
1 kg | mladog krumpira |
sol, papar |
Način priprave:
Pancetu i češnjak narezati na štapiće. Janjeći but vrhom noža zarezati na nekoliko mjesta i napraviti udubine. U udubine staviti štapiće pancete i češnjaka. But natrljati Vegetom mediteran, staviti u nauljeni lim. Podliti s malo vode, pokriti aluminijskom folijom i peći u pećnici, zagrijanoj na 200 stupnjeva, oko 2 sata. Tijekom pečenja janjetinu okretati i podlijevati vodom. Mladi krumpir narezati na četvrtine, mrkvu na kockice pa ih skuhati zajedno s graškom. Potkraj pečenja janjetini dodati kuhano povrće, dobro promiješati i zajedno peći još 20-ak minuta. Pečeni janjeći but malo ohladiti pa narezati i poslužiti uz povrće i salatu po želji.
Janjetina kao ispod peke: |
|
---|---|
1,5 kg | janjećih prsa |
1 kg | mladog krumpira |
4 česena | češnjaka |
2 kom | mrkve |
1 glavica | crvenog luka |
200 g | mrkve |
1/4 g | korjena celera |
4 česena | češnjaka |
1 kom | paprike |
2 grančice | ružmarina |
1,5 dl | bijelog vina |
sol, papar |
Način priprave:
Janjeća prsa narezati na jednake komade, začiniti uljem, solju, paprom, mljevenom slatkom paprikom, češnjakom i ružmarinom. Sve dobro promiješati i složiti na dno vatrostalne posude. Istim začinima začiniti i povrće narezano na krupnije komade (krumpir, mrkva, celer). Tako začinjenim povrćem prekriti meso, podliti ga vinom i staviti peći na donju razinu pećnice, ugrijane na 200 stupnjeva, oko pola sata. Nakon toga, meso izvaditi na površinu povrća i zapeći još otprilike 40-ak minuta, odnosno dok meso i povrće potpuno ne omekšaju.