GASTRO: Jagode su najbolje svježe, zrele i netom nakon branja, ali i u slasnom kolaču!
Jeste li znali da je prva vrtna jagoda uzgojena u Bretanji u Francuskoj, tek krajem 18. stoljeća? Prije toga, šumske jagode i uzgajani odabiri vrsta šumskih jagoda bili su uobičajeni izvor voća. A to je bio mukotrpan posao.
Nalazimo se na vrhuncu sezone jagoda, što svakako valja iskoristiti. Najbolje su svježe, netom ubrane, no ako baš ne možete izdržati bez dodatnog šećera, koriste ga, ali umjereno. Samo poštujte pravilo da se jagode peru i odstranjuje im se peteljka neposredno prije konzumacije.
Današnji je prijedlog kolač od jagoda s želeom, no on ne mora nužno biti samo desert, već i slastan međuobrok.
Sastojci za biskvit: |
|
---|---|
4 kom | jaja |
100 g | šećera |
125 g | margarina |
1 kom | limunove korice |
200 g | glatkog brašna |
7 g | praška za pecivo (1 vrećica) |
Sastojci za žele i nadjev: |
|
---|---|
1 kg | jagoda |
150 g | šećera |
8 listova | želatine |
1 kg | jagoda |
Način priprave: Operite jagode i narežite ih na jednake oblike ili samo prepolovite. Želatinu stavite u hladnu vodu da se otopi. Oko 1/3 ukupne količine jagoda stavite u mali lonac, usitnite zgnječite i kuhajte u vodi na umjerenoj vatro oko pet minuta. Želatinu dodajemo na kraju i brzo se otapa. Žele stavite u hladnjak da se zgusne, a kad ste gotovi s biskvitom stavite na njega preostale jagode. Dekoraciju izmislite sami.