GASTRO: Izrada kreme za kolače je prava pokora. Otkivamo vam malu tajnu uspješnog kolača!
Jon šnite su klasičan desert u kojemu će gotovi proizvodi poput pudinga ili pak petit keksa, umjesto omraženih gotovih namirnica industrijske proizvodnje, postati dio gastronomskog užitka. Umjesto da gubite vrijeme na mukotrpno spravljanje krema, što je pokora svakog slastičarskog zanata, a rezultat je uvijek upitan, lakoća kojom puding prah postaje sastavnicom izdašnog kolača upravo je fascinantna. Uz malo mućkanja i višesatnog stajanja (svi se sastojci, jednostavno moraju sjediniti u hladnjaku), dobiti ćete kolač na kojemu će vam pozaviditi i iskusni slastičari. Uostalom, u njihovoj je gastronomskoj svakodnevici gotov puding, redovito, ono nešto što su jako skloni uvijek prešutiti. Zato neka i ta činjenica ostane vaša mala tajna!
Sastojci za tijesto: |
|
---|---|
250 g | brašna |
1 kom | žumanjak |
80 g | margarina |
150 g | šećera |
1 mala žlica | sode bikarbone |
1 dl | mlijeka |
1 žlica | kakaa |
Sastojci za kremu: |
|
---|---|
8 dl | mlijeka |
2 kom | pudinga od vanilije |
4 žlice | gustina |
250 g | šećera |
250 g | margarina |
250 g |
petit keksi |
Način priprave:
Tijesto se zamijesi i podijeli u dva dijela koja se razvaljaju i peku kao kore. Mlijeko, puding, gustin i šećer se skuhaju i u hladno se doda razrađeni margarin. Slaže se tako da jedna kora ide dolje na nju polovica kreme na to se slažu petit keksi umočeni u mlijeko, na kekse druga polovica kreme i na kraj se stavlja druga kora. Prelije se čokoladom ili posipa štaub šećerom, odnosno kakaom, a zbog dekoracije je dobro rabiti i kakao prah.