GASTRO: Iskoristite sezonu do kraja – biskvit punjen pjenom od jagoda!

2021-06-13-gastro-biskvit-pjena-jagode

Ponuda jagoda je obilna, cijena prihvatljiva, one su voćke na vrhuncu zrelosti, pa se zna dogoditi da su i prezrele. Kako ste se, isto kao i vaši svi ukućani, osobito djeca, naužili ovih dana svježih jagoda, jer već je navika bilo da na se ulici, jednom od mnogobrojnih štandova na kojima se prodaju vrhunske jagode OPG-ova Zagrebačke županije, iskušajte derivate ove gastro delicije. Pjenu od jagoda, primjerice, osobito kad ste ih kupili, niste potrošili, a one već “krenule”… Ako se to desi nožićem uz peteljku odstranite i dio mesa jagode u kojoj su krenule promjene. To se sve vidi i osjeti na dodir, pa čak i mirisom. Zarežite do zdravog dijela voćke. Ono što ne valja bacite, a ono što je još svježe neka vam posluži za izradu fenomenalne pjene od jagoda.

Na isti način možete pripremiti i kolač od neke druge vrste bobičastog voća, kao što su ribizi, kupine ili maline, a može se ohlađena poslužiti kao samostalan slatkiš, a za one koji žele malo eksperimentirati kao podloga može poslužiti običan griz, pa čak i kuhana riža na mlijeku. Isto tako, idealna je da malo doda novu dimenziju nekom od suhih kolačića kao što su obične vanilin kiflice i slično.

Sastojci:

6 kom jaja
6 žlica šećera u prahu
1/2 limuna korica i sok
6 žlica brašna
250 g jagoda
50 maslaca

 

Način priprave:

Pjenasto umutite jaja i šećerom u prahu, sokom i naribanom koricom polovice limuna. S druge strane, pripremite snijeg od 6 bjelanjaka i brašna. Kalup za pečenje biskvita premažite maslacem, i malo pobrašnite te ulijte smjesu za biskvit. Ispecite biskvit u prethodno ugrijanoj pećnici. Ohvadite ga i prerežite na pola. Možete raditi roladu ili kolač na kocke. Izrada pjene tučenjem štapom za pjenu je mukotrpna (minimalno 20 minuta, pa zaboli ruka). Zato je bolje upotrijebiti mikser kako bi se dobila čvrsta pjena u koju uz jagode idu 2 bijelanjka i 200 g šećera u prahu. Treba biti uporan, ali se isplati.

Gastro
Hrvatska