GASTRO: I brzo mora biti ukusno – mesne okruglice s domaćom tjesteninom!

2021-09-01-gastro-bolonjez-okruglice

Špageti su tjestenina tankog i podužeg oblika, otprilike 2 mm debljine a 30 cm dugačke u nekuhanom stanju. Špageti se uglavnom prodaju u pakiranjima od 500 g, a posljednjih godina sve je češće u ponudi i ono od 400 g, tako da pripazite kod kupovine. Pripremaju se kuhanjem u posoljenoj vodi od 5 do 10 minuta. Ne dodavati ulje, jer je to potpuno beskorisno, a i stvara se dodatna masnoća.

Ako ste malo vičniji s tijestom, špageti se mogu pripremiti i kod kuće. Napravi se smijesa od jednog žumanjka, 90 g, doda krupnog brašna i malo soli, tijesto se valjkom za tijesto razvalja na 1-2 mm debljine, ostavi da se osuši i onda se sječe nožem ili posebnim strojem.

Bolonjez umak s pagetima najčešća je varijanta pripreme tjestenine kod nas. Ako vam je pomalo dosadila, a ipak obožavate tu kombinaciju mesa i tjestenine, napravite malu inovaciju i umjesto klasičnog umaka napravite mesne okruglice, a sve je ostalo isto. Nazovite ga bolonjez okruglicama!

 

Sastojci :

500 g tjestenine (špageti)
1/2 kg mljevenog mesa
2 kom crvenog luka
1,5 dl suhog bijelog vina
6 česena češnjaka
1 kom jaje
40 g sibanog sira (parmezan)
600 g pelati rajčica
1 dl maslinova ulja
2 žlice mješavine začina
1 vezica peršina
1 vezica svježeg bosiljka
sol, papar

 

Način priprave:

Usitniti 1 glavicu luka, 2 režnja češnjaka i malo peršinovog lista pa pomiješati s mljevenim mesom i jajetom. Od dobivene smjese, vlažnim rukama oblikovati male okruglice, poslagati ih na papir za pečenje i nakapati uljem. Peći na 250 stupnjeva, 15-ak minuta, odnosno dok se ne napravi korica, a okruglice uhvate lijepu boju. U međuvremenu pripremiti umak od rajčice. Na maslinovom ulju zažutiti 1 glavicu nasjeckanog luka, dodati 2 režnja usitnjenog češnjaka i peršin, pa narezane pelati ili svježe rajčice. Sve zajedno začiniti i kuhati 15-ak minuta uz povremeno miješanje. Podlijevati bijelim vinom. Potom dodati nekoliko listića bosiljka i ajvar. Umak kuhati dok se svi sastojci ne povežu, a prije samog kraja kuhanja dodati okruglice i sve zajedno prokuhati još 10-ak minuta.

Gastro
Hrvatska