GASTRO: Hladna salata s krumpirom i jajima nije samo “spašavanje” jučerašnjeg mesa. To je novi doživljaj!
Ostalo mesa od vikenda? Dan, dva će izdržati u hladnjaku i onda ćete ga baciti? Ne činite to, jer s malo mašte možete sačiniti potpuno novo jelo. Hladne krumpirove salate su pravo izmišljene za to.
Krumpir salata i obična kokošja kuhana jaja osnova su za nebrojene hladne salate u kojima bezgranično možete kombinirati namirnice. Zahvaljujući raznovrsnim receptima, možete odabrati salatu od krumpira i jaja za prave proizvode, vrijeme kuhanja, lakoću… Zbog svestranosti ovih proizvoda, čak se i popularni recepti mogu mijenjati. Tako, primjerice, već dosanu u tešku majonezu možete zamijeniti prirodnim jogurtom s maslinovim uljem, senfom Dijon i dobiti novi, zanimljiv okus.
Kombinacije su nebrojene: u umak od salate dodajte kapare, inćune, artičoke, mesne juhe, origano, đumbir, bosiljak ili timijan. Ako želite, radite vegetarijanske inačice, uz malo pomoći kulinarske mašte i kombinatorike možete sve učiniti.
Opća formula je jednostavna – što više svježeg povrća i zelenila. Dodaci koji povezuju najčešće su maslinovo ulje ili kiselo vrhnje, pa i jogurt i senf. Najbolji je, naravni, onaj iz Dijons, francuski senf daje teksturu orašastih plodova, s opornim, pikantnim, ugodnim okusom. Savršeno pogodan za ručak i večeru. Krompir i salata od jaja zamijenit će užinu, složenu prilog glavnom jelu. Poslužuje se u obrocima.
Ova slata je izvrstan dodatak ručku. Jelo se sastoji od namirnica koji su uvijek pri ruci. Za oštrinu u umaku dodajte sitno sjeckani češnjak, kurkumu ili začina po vašem ukusu.
Sastojci:
250 g | mladog sira |
6 kom | jaja |
50 g | maslaca |
6 kom | jaja |
1 žlica | senfa |
1 kom | limun |
1 žličica | crvene paprike |
1 vezica | peršina |
250 g | pilećih prsa |
1 kom | crveni luk |
300 g | krumpira |
100 g | celera |
2 žlice | mediteranskih začina |
sol, papar |
Način priprave:
Stavite krumpir u lonac za kuhanje, dodajte vodu i zasolite. Pustite da zavrije. Smanjite toplinu, kuhajte, nepokriveno, dok ne omekša, 15-20 minuta. Ocijediti, potpuno ohladiti.
Izrežite krumpir na pločice ili kockice; stavite ih u veliku posudu. Nasjeckajte 4 jaja; a presotala dva narežite kad salata bude gotova i stavite na vrh. Krompiru dodajte nasjeckana jaja, kisele krastavce i luk. Pomiješajte luk, celer, začine, papriku i limun, sol i papar; lagano umiješajte u saltu.
Prelijte narezanim jajetom i pospite paprikom. Stavite u hladnjak, poklopljeno, najmanje dva sata prije posluživanja.