GASTRO: Gratinirani krumpr, savršeno kremasti popularni gomolj u tri jednostavna koraka!

2021-11-22-CRO-gratinirani-krumpir

Gratin dauphinois je francusko jelo od narezanog krumpira pečenog u mlijeku ili vrhnju, koristeći tehnikuposebnog rezanja krumpira koja je nastala u regiji Dauphiné na jugoistoku Francuske. Postoje mnoge varijante naziva jela, uključujući pommes de terre dauphinoise, oliti krumpir à la dauphinoise ili izvorno gratin de pommes à la dauphinoise. Po uzoru na francuski izvornik, donosimo recept za gratinirani dauphinois koji provjereno funkcionira svaki put i koji će vam donijeti savršeno kuhani krumpir, pravi doživljaj kremastosti i teksture popularnog gomolja.

Savršenog gatiniranog krumpira nema bez crème fraîche, što je, u stvari kiselo vrhnje, odnosno vrhnje koje je zgusnuto i zakiseljeno rastom bakterijskih kultura. Crème fraîche je nevjerojatno jednostavan za napraviti kod kuće: jednostavno pomiješajte vrhnje s malom količinom mlaćenice i ostavite da odstoji u poklopljenoj posudi na sobnoj temperaturi oko 12 sati. Za one koji ne znaju, mlaćenica ili buttermilk je mlijeko koje ostaje nakon mlaćenja odnosno izrade maslaca i najsličnija je okusom jogurtu, ali je manje gusta od vrhnja. Omjer vrhnja i mlaćenice zapravo nije toliko bitan; dodajte još mlaćenice i trebat će vam manje vremena da se krema zgusne (ali bit će manje kremasta). Dodajte još, i traje duže, ali ima bolji okus. Formula koja funnkcionira je jedna žlicu mlaćenice po šalici vrhnja (to je omjer 1:16) za postizanje najbolje ravnoteže.

Crème fraîche postaje super bogat i kremast nakon otprilike 12 sati. Također možete rano zaustaviti proces tako da ga jednostavno ohladite kako biste zaustavili djelovanje bakterija. Za one od vas koji su zabrinuti da će se vrhnje pokvariti na sobnoj temperaturi, to je ideja: dobre bakterije iz mlaćenice koje se umnožavaju u njoj sprječavaju opasne bakterije da preuzmu vlast.

 

Sastojci :

1,5 kg krumpira
1/2 l vrhnja za kuhanje
150 ml crème fraiche
100 ml punomasnog mlijeka
1 žlica maslaca
1 kom muškatni oraščić
3 česena češnjaka
sol, papar

 

Način priprave:

Zagrijte pećnicu na 160˚C. Krumpir operite i ogulite koru, te narežite na ploške približno iste debljine, što je 4 ili 5 milimetara. Režite precizno s oštrim nožem ili pomoću rezača za gratinirani krumpir (i to postoji, ali nije često kuhinjsko pomagalo). Prije termičke obrade posušite krumpir.

Za izradu pravog gatiniranog krumpira biti će vam potreban umak crème fraiche. U lonac ulijte crème fraiche, 500 ml vrhnja za kuhanje i 100 ml mlijeka. Dodajte 1 žlicu soli, prstohvat papara, 3 stješnjena češnja češnjaka i naribani muškatni oraščić. Dodajte krumpir i stražnjom stranom žlice provjerite jesu li sve kriške krumpira prekrivene tekućinom. Pustite da zavrije, a čim zavrije smanjite vatru i kuhajte 15 do 20 minuta. Krumpir je gotov kada prstom lako podijelite krišku na pola.

Posudu za gratiniranje premažite maslacem (koja bi trebala biti duga i velika i duboka mimimalno pet centimetara i pospite 2 nasjeckane kriške češnjaka na dno, malo soli i papra i još muškatnog oraščića). Rupičastom zaimačom izvadite krumpir iz tave i počnite ga slagati u zdjelu za gratiniranje. Donji sloj mora pokriti podnožje posude. Opet pospite malo soli, papra i muškatnog oraščića na taj sloj i nastavite slagati ponavljajući začin i muškatni oraščić sa svakim slojem dok se ne potroši sav krumpir. Lonac s tekućinom vratite na štednjak i zakuhajte, a zatim prelijte preko krumpira. Stavite posudu u pećnicu i pecite 45-60 minuta – odnosno dok ne budete mogli žlicom prerezati krumpir. Ostavite da se ohladi oko 45 minuta, da jelo bude mlako, te da se krema dovoljno stegne.

Gastro
Hrvatska