GASTRO GLOBUS: Tandoori piletina s đumbirom i mješavinom egzotičnih začina garam masala. Za prste polizati!
Tandoori piletina je jelo od piletine koje se priprema pečenjem piletine marinirane u jogurtu i začinima u tandooru, cilindričnoj glinenoj pećnici. Jelo potječe s Istoka, iz Indije. Novost ovoj jela je garam masala koja je, u stvari, osnovna smjesa glavnih začina i veoma je raširena dalekoistočnoj kuhinji. Koristi se samostalno ili s drugim začinima. Riječ garam označava intenzitet začina, ali ne koliko je ljuta; garam masala znači vrućinu, a ne “ljuto” kao čili paprika.
Garam masala je u trgovinama dostupna kao gotova komercijalna osnovna smjesa raznih začina. Mnoge komercijalne smjese sadrže više ili manje skupe začine i mogu sadržavati sušene crvene čili papričice, sušeni češnjak, đumbir u prahu, sezam, sjeme gorušnice, kukurmu, korijander, list malibara, zvjezdani anis i komorač. Garam masala se dodaje u masnoću prije kuhanja, ulje ili ghee kako bi se postigao intenzivniji okus.
Sastojci : |
|
---|---|
1 kg | pilećih bataka i zabataka |
2,5 dl | jogurta |
2 žllica | mljevene slatke paprike |
2 kom | limuna |
1,5 dl | biljnog ulja |
5 česena | češnjaka |
3 žlice | naribanog đumbira |
2 žlice | pirea od rajčice |
1 žlica | mljevenog kima |
1 žličica | čilija |
1 žličica | kurkume |
1 žličica | garam masale |
sol, papar |
Način priprave:
Pomiješajte limunov sok s paprikom i crvenim lukom u velikoj plitkoj posudi. Izrežite svaki pileći but tri puta, zatim ih umiješajte u sok i ostavite 10 minuta.Pomiješajte sve sastojke za marinadui prelijte piletinu. Sve dobro promiješajte, a zatim poklopite i ohladite najmanje 1 sat. To se može učiniti do dan unaprijed. Pecite na roštilju, ako imate prigodu za to ili na grill tavi s minimumom količinom masnoće.