GASTRO: Francuska salata, aristokratsko jelo pučke kuhinje

2021-01-01-gastro-francuska

Opće je mjesto narodne predaje kako francuska salata, to nazaobilazno jelo prvog dana nastupajuće godine, koje se tako savršeno sljubljuje s odojkom i ostalim pečenkama, nema nikakve veze s Francuskom, a svoje izvorište ima u ruskoj salati, samo što ova potonja sadrži i meso. Istodobno, tvrdi se kako se popularna francuska salata u samoj Francuskoj imenuje makeodonskom salatom. Kako i kod većine gastro mitova, tako i u priči oko ove salate ima istine, ali i krivo postavljenih poveznica. Naime, istina je da Francuzi ovo jelo nazivaju macédoine de legumes, što u izvornom prijevodu znači makedonija od povrća (ili mješavina povrća) i nema nikakve veze s balkanskom područjem, a još manje s Rusijom. No, povijesna je istina je da je još sredinom 19. stoljeća Lucien Olivier, chief koji je upravo u Rusiji eksperimentirao s majonezom s vezivom za luksuzne salate kojima je oduševljavao tadašnju aristokratsku kremu ruskog društva. No, njegov je recept uključivao i gastronomske raritete kao što je meso jarebice, kavijar, riječni rakovi, dimljena patka i slično. Usput, Lucien je bio podrijetlom Belgijanac, pa se s razlogom postavlja mitanje kakve to sve skupa ima veze s Francuskom? Jednostavno, majoneza je poveznica niza hladnih salata, a nju je na globalnu gastro scenu doveo čuveni kalendar Richelieu, preciznije njegov kuhar koji je tada poznatom umaku od vrhnja i žumanjaka, dodao malo maslinova ulja i stvorio majonezu, koja se poput munje proširila svijetom. Danas se salate s majonezom rade u cijelom svijetu, za pripravu aristokratskih jela u pučkim kuhinjama mnogih naroda.

Sastojci:

400 g krumpira
350 g graška
300 g mrkve
1 žlica senfa
1 kom limun
5 kom jaja
100 g majnoeze
400 g kiselih krastavaca
1,5 dl jogurta
1,5 dl vrhnja
1 kom jabuka
papar
sol

 

Način priprave:

Povrće za salatu skuhajte, odvojeno sve, pazite da ne prekuhate Zatim skuhajte jaja, ohladite i ogulite. Jabuku ogulite, pa zajedno s jajima i krastavcima sitno nasjeckajte i pomiješajte s kuhanim povrćem. Na kraju se dodajte majonezu, jogurt, vrhnje i senf. Po potrebi posolite i popaprite. Papar nije nužna namirnica. Posluživati hladno, ali ne i prehladno. Ako je salata proboravila dan u frižideru, treba joj barem sat na sobnoj temperaturi da se opusti prije posluživanja.

Gastro
Hrvatska