GASTRO: Feta sir od bilo koje salate stvara kompletan obrok!

2021-07-06-gastro-feta-sir

Ljetna kuhinja bježi od kuhanja i pećnice. Zato ovih dna biramo jela koja osvježavaju, dovoljno su kalorična i ukusna da mogu biti kompletan obrok. Dakako, uz malo nužnih ugljikohidrata u obliku prepečenog kruha ili tijesta. Svojom kalorijskom snagom i okusom feta sir je namirnica od koje nebrojenim kombinacijama možete stvarati fenomenalna ljetna jela!

Feta je bijeli sir proizveden od ovčjeg mlijeka ili od mješavine ovčjeg i kozjeg mlijeka. To je mekani, salamurirani bijeli sir s malim rupicama ili bez rupa, kompaktnog dodira, malo posjekotina i bez kože. Formiran je u velike blokove i odležan u salamuri. Okus mu je oštar i slan, u rasponu od blagog do oštrog. Mrvičast je i blago zrnaste teksture. Feta se koristi kao stolni sir, u salatama poput grčke salate i u pecivima, poslužuje s maslinovim uljem ili maslinama, te posipa aromatičnim biljem poput origana. Može se poslužiti i kuhano (često na roštilju), kao dio sendviča, u omletima i mnogim drugim jelima.

Od 2002. godine feta je zaštićena oznaka izvornosti u Europskoj uniji. EU zakonodavstvo ograničava naziv feta na sireve proizvedene na tradicionalan način u određenim područjima Grčke, a proizvode se od ovčjeg mlijeka ili od mješavine ovčjeg i do 30% kozjeg mlijeka s istog područja.

Slični bijeli, salamurirani sirevi, redovito imenovini općim opjmom bijelog mokrog sira, tradicionalno se proizvode u Sredozemlju i oko Crnog mora, a odnedavno i drugdje, tako da se naziv feta često se koristi generički za ove sireve.

 

Sastojci:

1/2 kg rajčice
1 kom krastavac
150 g zelenih maslina
250 g feta sira
1 žlica svježeg peršina
1 kom crvenog luka
1 žlica mediteranskih začina
sol, papar

 

Način priprave:

Povrće usitnite, masline ostavite cijele, sir također usitnite. Začinite salatu maslinovim uljem, dodajte feta sir i na kraju postpite mješavinom suhih mediteranskih začina. Začiniti, također možete i aceto balsamicom ili limunom. Dodatna sol, zbog slanoće samog sira, najčešće nije potrebna.

Gastro
Hrvatska