GASTRO: Dok kažeš “uštipak”, fini zalogajčići su gotovi!

2021-04-22-gastro-uštipci-mladi-sir

Uštipci su sjajna stvar. Mogu se raditi i na slano i na slatko, kao prilog jelu i desert, ali i kao samostalan obrok. U njih, uglavnom, idu sastojci koje uvijek imamo doma, a što je najvažnije – brzo se smućka smjesa i brzo su gotovi. Prže se po par minuta sa svake strane u dubokom ulju. To im, je, možda, jedina mana, ali bez masnoća se ne može. Ispravim postupkom pripreme, brzim prženjem i pažljivim cijeđenjem na papirnim ubrusima nakon tave, mogu se dobro prosušiti. Neki kažu da, upravo kako bi spriječili zadržavanje ulja dobro smjesu poškropiti s malo rakije, lozovače, naravno, jer je neutralnija od drugih. Kombinacije oko uštipaka su nebrojene, a mi smo se odlučili za one s mladim sirom kojima kao salata savršeno paše obilje mladog zelenja koje je pristiglo s proljećem.

Sastojci:

200 g brašna
2 kom jaja
7 g praška za pecivo (vrećica)
250 g svježeg mladog sira
1 žlica soli
1/2 l biljnog ulja za prženje
7 g praška za pecivo
1,5 dl kiselog vrhnja (jogurt)
1/2 žličice sode bikarbone

Način priprave:

U zdjeli promiješajte prvo mokre sastojke – svježi mladi sir (procijeđen), vrhnje i jaja, a zatim postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo. Grudica brašna, naravno, ne smije biti. Masa mora biti žitka. Soda bikarbona je samo opcija ali će omogućiti da uštipci bolje “narastu” tijekom prženja. Ulje dobro zagrijati u prikladnoj posudi, a kad je ugrijano, nikako pregrijano) malo smanjiti vatru. Količina je vrlo važna, kao i imperativ da uštipak tijekom pečenja samostalno pliva u vrelom ulju. Ovisno o posudi koju rabite možete peći u jednoj ili dvije ture, upotrebljavajući tehniku oblikovanja uštipaka pomoću dvije veće jušne žlice: jednom zahvatite smjesu, a drugom je polažete u vrelo ulje.

Gastro
Hrvatska