GASTRO: Dok kažeš “uštipak”, fini zalogajčići su gotovi!
Uštipci su sjajna stvar. Mogu se raditi i na slano i na slatko, kao prilog jelu i desert, ali i kao samostalan obrok. U njih, uglavnom, idu sastojci koje uvijek imamo doma, a što je najvažnije – brzo se smućka smjesa i brzo su gotovi. Prže se po par minuta sa svake strane u dubokom ulju. To im, je, možda, jedina mana, ali bez masnoća se ne može. Ispravim postupkom pripreme, brzim prženjem i pažljivim cijeđenjem na papirnim ubrusima nakon tave, mogu se dobro prosušiti. Neki kažu da, upravo kako bi spriječili zadržavanje ulja dobro smjesu poškropiti s malo rakije, lozovače, naravno, jer je neutralnija od drugih. Kombinacije oko uštipaka su nebrojene, a mi smo se odlučili za one s mladim sirom kojima kao salata savršeno paše obilje mladog zelenja koje je pristiglo s proljećem.
Sastojci: |
|
---|---|
200 g | brašna |
2 kom | jaja |
7 g | praška za pecivo (vrećica) |
250 g | svježeg mladog sira |
1 žlica | soli |
1/2 l | biljnog ulja za prženje |
7 g | praška za pecivo |
1,5 dl | kiselog vrhnja (jogurt) |
1/2 žličice | sode bikarbone |
Način priprave:
U zdjeli promiješajte prvo mokre sastojke – svježi mladi sir (procijeđen), vrhnje i jaja, a zatim postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo. Grudica brašna, naravno, ne smije biti. Masa mora biti žitka. Soda bikarbona je samo opcija ali će omogućiti da uštipci bolje “narastu” tijekom prženja. Ulje dobro zagrijati u prikladnoj posudi, a kad je ugrijano, nikako pregrijano) malo smanjiti vatru. Količina je vrlo važna, kao i imperativ da uštipak tijekom pečenja samostalno pliva u vrelom ulju. Ovisno o posudi koju rabite možete peći u jednoj ili dvije ture, upotrebljavajući tehniku oblikovanja uštipaka pomoću dvije veće jušne žlice: jednom zahvatite smjesu, a drugom je polažete u vrelo ulje.