GASTRO: Dimljeni tofu s kiselim kupusom, može i u obliku sarme, zašto ne?

2022-02-04-gastro-dimljeni-tofu

I na samu pomisao da je sarmu moguće napraviti, čak štoviše, da će biti ukusna i izvrsna i bez mesa, većina ortodoksnih sarmoljubaca će samo odmahnuti rukom i reći kako je to, jednostavno, nemoguće. Ipak, vrijedi pokušati, jer gastronomija je i eksperimentiranje, a klasični recepti s mesom, u svojim vege izvedbama često daju iznenađujuće rezultate. Važno je samo pogoditi odabir onih kombinacija koje će okusom omogućiti dobru obradu temeljnih namirnica pojedinog jela. A to, kad je o sarmi riječ, ipak, nije meso ili pacneta i slanina koja ima funkciju samo dodatnih aroma, već kiseli kupus. Upravo zato u pripravi ovog jela, ali i bilo kojeg drugog vegetarijanskog obroka, nije presudno tražiti da aromom ili “na prvu loptu”, teksturom i okusom, u potpunosti oponaša izvorno mesno jelo. I to je moguće postići uporabom tofua i seitana, njegovom obradom koja je identična obradi mesa, osobito dimljenim inačicama, no to bi trebalo biti u drugom planu. U ove hladne zimske dane fokusirajte se na kiseli kupus i dajte mu prilike da “prodiše” vašom kuhinjom. Uspjeh je zajamčen!

 

Sastojci:

1glavica kiselog kupusa
1 kg svježeg seitena
200 g integralne riže
100 g prosa
150 g dimljenog tofua
4 žlice brašna
2 kom mrkva
150 g celera
2 žlice škrobnog brašna
1 žlica brašna
1 žličica crvene paprike
1 vezica peršina
1 žličica suhih začina
0,5 dl ulja za pečenje
sol, papar

 

Način priprave:

Odreske seitana koje smo marinirali preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće koje smo kratko popržili na luku i 4 žlice polubijeloga brašna. Sve dobro izmiješati. Puniti listove kupusa, koje smo prethodno oprali u hladnoj vodi i izvadili debelu sredinu. Na 2-3 žlice ulja lagano zagrijati crvenu papriku. Maknuti s vatre i dodati sarme te zaliti vodom tako da sarme budu prekrivene. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan. Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu, koju protresemo da se umak rasporedi. Kratko prokuhati i poslužiti, naravno, uz pire krumpir, koji je savršeni pratitelj sarme. Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može seitan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.

Gastro
Hrvatska