GASTRO: Danas roštiljamo – rebrica s bijelim umakom, kombinacija bez greške!

2021-08-14-gastro-vratina-roštilj

Kad je priprema mesa sa žara u pitanju, predprocesuiranje, odnosno mariniranje mesa je vrlo važan postupak. Temeljna marinada je krajnje jednostavna, a u nju ide ulje, crvena paprika, papar, sol, i češnjak u prahu. Češnjak u granulama može biti presudan jer, ako radimo sa svježim, nakon pečenja na rešetki može izgoriti, što će u konačnoj izvedbi dati gorkast okus mesu, što je nešto što svakako valja izbjeći. Kad je u prahu on mariniranjem doista uspije prodrijeti u sve pore mesa, a u okusima svježeg češnjaka možete uživati i bijelom umaku od kiselog vrhnja koji ide savršeno uz meso s roštilja.

 

Sastojci:

marinada
1 kg svinjske vratine
1 žlica slatke mljevene paprike
1/2 žlice ljute mljevene paprike
1 žlica smeđeg šećera
2 žličice blijelog luka u granulama
1 žlica aceto balsamica
1,5 dcl biljnog ulja
0,5 dcl sojina umaka
umak
2 dcl kiselog vrhnja
3 žlice majoneze
2 žlica limunova soka
2 žlice suhih začniskih trava
sol, papar

 

Način priprave:

U posudi dobro izmiješati kiselo vrhnje s majonezom pa dodati limunov sok, protisnuti režanj češnjaka te sol i papar. Sve dobro izraditi u jednoličnu, glatku masu. Po želji, umaku se može dodati menta ili vlasac. Tako pripremljen umak poslužiti uz svinjsku vratinu s roštilja.

Gastro
Hrvatska