GASTRO: Danas je Svjetski bezmesni dan – quiche s 3 vrste luka, blitvom, sirom i paprikom. Savršeno!
Quicheis je francuski tart koji se sastoji od kore za tijesto punjene slanom kremom i komadićima sira, mesa, plodova mora ili povrća. Najpoznatija varijanta je quiche Lorraine, koja uključuje lardone ili slaninu. Quiche se može poslužiti topli ili hladni popularno je jelo širom svijeta, a svaka nacionalna kuhinja mu je pridodala nešto svoje.
Riječ je u uporabi u francuskim kuharicama još od 1605. pod nazivom Lorrain patois. Prva upotreba na engleskom jeziku – “quiche Lorraine” – zabilježena je 1925. Daljnja etimologija nije sigurna, ali može biti povezana s njemačkim Kuchenom što znači “kolač” ili “tart”.
Quiche se smatra francuskim jelom; međutim, upotreba jaja i vrhnja u pecivima prakticirala se u engleskoj kuhinji još u 14. stoljeću, a talijanska kuhinja i ranije, u 13. stoljeću. Recepti za jaja i vrhnje pečeni u pecivu koje sadrže meso, ribu i voće spominju se u legendarnoj engleskoj kuharici Crustade u The Forme of Cury iz 14. stoljeća i u kuharicama iz 15. stoljeća, poput talijanske Libro de arte coquinaria.
Sastojci za tijesto: |
---|
400 g | bijelog brašna |
100 g | maslaca |
2 dl | vode |
7 g | praška za pecivo |
1 žlica |
soli |
2 dl | vode |
Sastojci za nadjev: |
---|
500 g | blitve (1 vezica) |
80 g | sušene rajčice |
100 g | tvrdog sira (planinski ili gouda) |
250 g | mladog sira |
2 kom | jaja |
3 česena | češnjaka |
1 kom | poriluk |
2 dl | kiselog vrhnja |
100 g | maslaca |
1 kom |
paprika |
1 žlica |
mediteranski suhih trava (začina) |
1 kom |
crveni luk |
1 dl | maslinova ulja |
sol, papar |
Način priprave:
Blitvu operite i odstranite središnji dio stabljike. Blanširajte ili prokuhajte u vreloj vodi kratko, samo da “ubijete” blitvu, manje od deset minuta. Kad je kuhana prellite je hladnom vodom i dobbro iscijedite. Nadjevu dodajte jaja, sireve, luk i oprezno posolite prije pečenja. Ono traje tridesetak minuta u srednjoj rešetki pećnice pri 180 stupnjeva celzijusa.