GASTRO: Cesar salata nema nikakve veze s rimskim carem, ali je osvježavajuće jelo za vruće ljeto!
Kao i mnogi drugi gastro mitovi tako i čuvena Cezar (ili Cesare) salata, kao što se to prvoloptaški brzopleto zaključuje, svoje ime ne duguje čuvenom rimskom imperatoru, niti podrijetlo vuče od Antike. Rimski je car svoje mjesto u svjetskoj povijesti zaslužio po mnogim drugim stvarima, dok je “otac” čuvene Cesar salate je Cesare Cardini (carsko ime je, očito, uvijek bilo popularno u Italiji, vrlo je često i moderno i danas). Cardini je, dakle, kuhar koji je izmislio ovo jelo dvadesetih godina prošlog stoljeća. Premda se danas svrstava u talijansku kuhinju, Cezar salata nije stvorena ni u Italiji, čak ni u Europi, već u Meksiku, tijekom ludih dvadesetih, za vrijeme prohibicije (zabrane točenja alkohola) u SAD-u. Spomenuti Cesare Cardini je bio pečalbar, oliti gasterbajter koji je sreću potražio u SAD-u, otvorivši restoran u San Diegu. No, posao baš nije išao najbolje, pa je poduzetni Cezar došao na ideju da otvori restoran u Tijuani, pograničnom mjestu u Meksiku, gdje je alkohol bio dopušten, što se pokazalo dobitnom kombinacijom za biznis. Redoviti gosti su postali ondašnji celebrity kao što su holivudske filmske zvijezde poput Clarka Gabela.
Sastojci: |
|
---|---|
1/2 kg | pilećih prsa |
1 dl | sojina umaka |
1 dl | ulja za pečenje |
1 žličica | mljevenog papara |
1 žličica | šećera |
1,5 dl | ulja |
200 g | zelene satate (kristlka) |
100 g | rikule |
1 kom | limun |
3 česena | češnjaka |
300 g | svježeg mladog sira |
50 g | prženih oraha |
1 žličica | senfa |
200 g | zelene satate |
sol. papar |
Način priprave:
Pileći file rasjecite po dužini u trake. Marinirajte meso sojinim umakom ili prije pečenja premažite senfom. Na tavi ispecite trakice filea i ostavite na papirnatom ubrusu da ispuste višak masnoće i neka se ohlade prije spravljanja salate. Salatu natrgajte rukama, začinite i promiješajte. Po vrhu pospite prepržene orahe.