GASTRO: Caprese ili mozzarella sir s rajčicama i maslinovim uljem. Tako jednostavno, a tako dobro!
Veličina talijanske kuhinje je u naoko jednostavnim jelima od svega par namirnica koja sljubljuju okuse i za najizbirljivija nepca, šri čemu do izražaja dolazi i snaga pojedinačne namirnica. Drugim riječima rečeno, ako je loše maslinovo ulje jelo koje se kao, primjerice, Caprese salata sastoji od tri komponente – sira mozzarela, maslinova ulja i rajčice, jednostavno, ne može biti dobro. Isto je i sa začinima, kao i svim sastojcima koje upotrebljavamo. Jednostavno, kvaliteta namirnice, osobito kod jela kod kojih nema termičke obrade, determinira konačnu izvedbu jela. Zato talijanske salate i ostala nekuhana jela ni ne pokušavajte raditi bez vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a kad birate masline, sir ili začine, uzimajte samo najbolje. Istina je da kod svake namirnice postoji jeftinija alternativa, što se, također, ljudski može izabrati, ali onda valja i prihvatiti rizik konačne izvedbe. Jer čuvena jednostavnost talijanske kuhinje je uvijek “hod po rubu”. Malo sastojaka, puno rizika….
Sastojci: |
|
---|---|
250 g | sira mozzarela |
1/2 kg | rajčica |
1 dl | maslinova ulja |
1 žličica | suhih začina |
10 listova | svježeg bosiljka |
sol, papar |
Način priprave:
Rajčice narežite na ploške, isto kao i mozzarelu. Kod začinjanja vodite računa da će rajčica vrlo brzo nakon soljenja pustiti svoju vodu. Na plošku rajčice stavljajte plošku mozzarele, a oni skloni eksperimentu ponekad ubace i komad pršuta tanko rezan, što nije potrebno i, u stvari, kvari opći dojam. Posolite (bolja je krupna morska sol), poparite, dodajte talijanskih suhih začina (ipak, ne previše), i na kraju bacite gore lističe svježeg bosiljka i prelijte maslinovim uljem.