GASTRO: Bobičasto voće sa šlagom. Nema kuhanja, samo miješanje, a uspjeh je zajamčen!
Slatko vrhnje ima obično od 36 – 45% mliječne masti, koja tučenjem ili miksanjem (uvlačenjem zraka) povećava volumen, jer se zrak veže uz čestice mliječne masti.Šlag se tuče (miksa) električnim ili ručnim mikserom, a može se uz malo truda i običnom vilicom.
Kako bi se dobio lagani šlag što većeg volumena, u okruglu posudu treba uliti ohlađeno vrhnje, pa ga staviti u drugu posudu ispunjenu usitnjenim ledom. Prije tučenja (ili miksanja) treba dodati malo soli kako bi se ubrzala transformaciju vrhnja u šlag, a ako se želi slatki šlag, treba dodati šećer u prahu. Kada šlag dobije željeni volumen, može ga se aromatizirati, dodajući mu vaniliju, cimet u prahu, kavu ili usitnjene pržene bademe, karamel ili neki drugi začin. Šlag se ne smije predugo tući (miksati) jer bi se tako umjesto šlaga moglo dobiti maslac ili (mlaćenicu).
U ove vruće dane predlažemo jedan recept za super desert koji se spravlja bez kuhanja. Voće malo prohladite prije posluživanja, budite uporni dok tučete šlag, a umjesto biskvita upotrebijete dobljenac od integralnog keksa.
Sastojci: |
|
---|---|
3 kom | smokve (petrovače) |
50 g | malina |
50 g | kupina |
50 g | crnog ribizla |
100 g | jagoda |
250 g | integralnih keksa |
200 ml | slatkog vrhnja |
100 g | šećera |
7 g | vanilin šećera |
šećer, limunov sok (opcija) |
Način priprave:
Da bi šlag bio bolji i imao čvršću strukturu ima jedna caka, koja nije loša. Posudu i štapove od miksera ohladite u frižideru, isto kao i slatko vrhnje i dobro izmiješajte. Ne zaboravite – na mikseru uvijek miješanje započinje najnižom brzinom i polako, kako se krema zgušnjava, povećavamno brzinu.