GASTRO: Ako je petak posni dan, savijača je neizbježna!
Tijesto naše svagdašnje
Vučeno tijesto je jedan od mitova svakodnevne gastronomije. Najčešće neopravdano se tvrdi kako je tajna dobra bureka ili savijače ili pak štrudla u finoj jufki aka, književno rečeno, dobrom vučenom tijestu koje, navodno, treba biti tanko kao novinski papir da bi bilo ukusno. No, kad pogledamo njegove sastojke – glatko brašno, ulje voda i sol, uviđamo da tu nema previše izazova glede okusa. Tom logikom ide i zaključak da je svako tijesto, pa i ono kupovno, na placu, popularne kore u tri debljine (tanka, srednja i debela), bez obzira na inačicu s jajima ili bez, u stvari, dobro, pa čak i ono industrijsko. Naime, tajna je uvijek u nadjevu. Jer, tijesto je samo podloga, dok nadjev koji uvijek treba biti obilan i od kvalitetnih namirnica daje šmek ovom jelu.
Sastojci za pripravu: 6 kora za savijaču, 200 g mljevenog maka, 50 g grožđica, 2 dcl mlijeka, 0,50 kg kiselih jabuka, 100 g oraha, 150 g šećera, 400 g svježeg sira, 1 limun, 1 štapić vanilije i 150 g maslaca.
Kako pripremiti?
1. Mlijeko, kojem je dodana vanilija, pustiti da provrije i preliti po maku kojem su dodane grožđice i 50 g šećera;
2. Promiješati i pustiti da se ohladi;
3. Svježi sir promiješati i dodati 50 g šećera, dodati naribanu koricu i sok jednog limuna;
4. Jabuke oguliti, naribati i pomiješati s 50 g šećera;
5. Kore za savijaču premazati rastopljenim maslacem i spojiti po dvije za jednu savijaču;
6. Naizmjence stavljati nadjev – najprije jabuke posipane orasima, zatim sir i na kraju mak
7. Nemojte nadijevati od ruba, tako da možete presaviti s jedne strane po jabukama, a s druge po maku.
8. Peći oko 35 minuta na 180 stupnjeva. Smjesa je dovoljna za tri savijače.
Opisali smo pripravu slatke inačice, temeljene na siru, u slanoj varijanti izbacite mak, jabuke i grožđice i dodatno posolite, a za puniji okus u smjesu možete ubaciti jedno kiselo vrhnje (2 dcl). Također, možete napraviti i slanu inačicu samo umjesto sira i voća dodajete mljeveno meso prethodno pečeno na ulju s dodatkom crvenog luka. Slana inačica voli blitvu ili špinat, uz mladi sir, a umjesto mlijeka možete upotrijebiti jogurt.